Το βλέμμα στο Eurogroup της Πέμπτης στρέφει το Μαξίμου - Έτσι θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους

Μετά την ικανοποίηση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την υπογραφή της Συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, άπαντες στρέφουν την προσοχή τους στα ζητήματα της οικονομίας και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης (άρα και του τρίτου μνημονίου) και να αποφασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η συμμετοχή (ή μη) του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, όμως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τον σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις για το χρέος θα παίξει ακόμα μια φορά το Βερολίνο. Πάντως, πάγια θέση των Γερμανών μέχρι αυτή την ώρα είναι η σύνδεση της υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης με την μεταμνημονιακή εποπτεία.

“Οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα οδεύουν προς την τελική τους φάση και οι πιστωτές συζητούν για το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που μπορούν να παραχωρήσουν στο πλέον χρεωμένο κράτος της Ευρώπης”, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg και αναλύει τη μορφή, με την οποία μπορεί γίνει η ελάφρυνση:

– Με επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων από τον ΕΜΣ. Μπορεί να είναι από 3 έως 15 χρόνια.

– Με εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ: Μέχρι τη λήξη του προγράμματος θα έχουν μείνει αδιάθετα 27,4 δισ. του τρέχοντος προγράμματος, άρα η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα φθηνά δάνεια για να εξοφλήσει νωρίτερα ορισμένα από τα ακριβότερα. Η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ θα ενίσχυε την άμεση ρευστότητα της χώρας και θα σήμαινε το τέλος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

– Επίσης, οι πιστωτές θα χορηγήσουν στην Ελλάδα 11-12 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον απόθεμα ρευστότητας των 20 δισ. ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές. Αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι τις αρχές του 2021.

– Πολύς λόγος είχε γίνει για τον μηχανισμό με ρήτρα ανάπτυξης, ο οποίος θα συνέδεε την αποπληρωμή των δανείων με τις οικονομικές επιδόσεις. Πολλοί από την ελληνική πλευρά βλέπουν με καλό μάτι αυτή την πρόταση, διότι πιστεύουν ως οι πιστωτές θα βοηθούν την Ελλάδα να πετυχαίνει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να αποπληρώνονται τα δάνεια όσο πιο ομαλά γίνεται.

– Με την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι για τα 11,3 δισ. ευρώ δανείων, η ωρίμανση των οποίων επεκτάθηκε το 2012. Κατάργησή του θα εξοικονομούσε στην Ελλάδα 220 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

– Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης διακρατούν 12,8 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους σε ομόλογα, τα κέρδη των οποίων αναδιανέμονται στις χώρες της ευρωζώνης. Για τα κέρδη αυτά, ύψους περίπου τεσσάρων δις. ευρώ, έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα μεταβιβαστούν στην Ελλάδα.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι μία καλή λύση για το χρέος θα εξαρτηθεί από το συνολικό πακέτο που θα εγκρίνουν οι πιστωτές, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από τα παραπάνω.

Μεταμνημονιακή εποπτεία

Στο Eurogroup θα συζητηθεί και το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας. Πριν λίγες ημέρες, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να μπει σε νέο μνημόνιο, ωστόσο η η διεθνής επιτήρηση θα είναι αυστηρή. Παρ’ όλα αυτά, από το Μαξίμου είναι αισιόδοξοι πως εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτυγχάνονται, έχουν την ευκαιρία να λάβουν αποφάσεις θα ελαφρύνουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα (συλλογικές συμβάσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση της φορολογίας, κλπ)