Νίμιτς: Έντιμη και δίκαιη η συμφωνία

Για μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.

«Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και ηγετική ικανότητα. Δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και πολιτικό όραμα, δεν βρίσκει κανείς τέτοιες διπλωματικές ικανότητες» ανέφερε, λέγοντας πως «οι ηγέτες των δύο χωρών επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά και Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών».

«Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Και κυρίως, σε μία συμφωνία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί», πρόσθεσε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, τονίζοντας πως «αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα».

«Κσι τυπικά έχουν ολοκληρωθεί τα καθήκοντά μου αλλά πλέον η συμφωνία θα εφαρμοστεί από τέσσερις πολλοί ικανούς πολιτικούς», επεσήμανε καταλήγοντας.

Μάλιστα, με αφορμή τα γενέθλιά του, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ζήτησε από την οικογένειά του να μην του κάνουν δώρα, λέγοντας: “θα μου κάνουν δώρα δύο πρωθυπουργοί με τους οποίους συνεργάστηκα”.