Σε πελάγη ευτυχίας οι Πρωθυπουργοί στο γεύμα - "Σχεδόν σαν τραπέζι γάμου", είπε ο Τσίπρας

Στο Οτέσεβο για το προγραμματισμένο γεύμα έφτασαν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Σκοπίων.

«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς ήταν το κλίμα στο γεύμα στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην απένσντι όχθη της Μεγάλης Πρέσπας.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο και περιορίστηκε στο να χαιρετίσει το κοινό, πριν αναχωρήσει από τους Ψαράδες για την Αθήνα.

Στο Οτέσεβο οι δύο ηγέτες “πόζαραν” για τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Τη στιγμή που ετοιμάζονταν για την ομαδική φωτογραφία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, λέγοντας: “Είμαστε οικογένεια πια!”.

Ακολούθησε εικοσάλεπτος περίπατος για τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Έπεσαν οι υπογραφές

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη συμφωνία των δύο χωρών για την μετονομασία της γειτονικής χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Μετά τους Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, την υπογραφή του έβαλε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Λίγα λεπτά μετά την ιστορική υπογραφή ο Ζάεφ έβγαλε τη γραβάτα του και τη δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό!

Δείτε το στιγμιότυπο

Οι αφίξεις στις Πρέσπες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας μαζί με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κατευθύνθηκαν στο χώρο της τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας..

Selfie του Ζόραν Ζάεφ πριν την άφιξη στις Πρέσπες

Ο Ζόραν Ζάεφ έφτασε με σκάφος μέσω της λίμνης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Μάλιστα έβγαλε και σέλφι μέσα από το σκάφος. Η υποδοχή έγινε στη μαρίνα και αμέσως μετά με τον Αλέξη Τσίπρα μετέβησαν πεζοί, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα.