Ρήγμα στο ΚΙΝΑΛ: Αντίθετες οι θέσεις Θεοδωράκη - Γεννηματά για το ονοματολογικό

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εξέφρασαν Φώφη Γεννήματα και Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε υπέρ της συμφωνίας, ενώ η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. τόνισε πως “η συμφωνία πρέπει να αλλάξει, πριν να είναι αργά”.

Θεοδωράκης: 25 χρόνια χάνουμε ευκαιρίες – Είναι αστείο να φοβόμαστε ότι θα μας πάρουν τον Λευκό Πύργο

«Στο Μακεδονικό οι ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών είναι τεράστιες. 25 χρόνια χάνουμε ευκαιρίες, σπαταλάμε εθνικό κεφάλαιο και χαραμίζουμε τη φωνή της Ελλάδας, δίνουμε τις λάθος μάχες. Αποτέλεσμα μηδέν. Το Ποτάμι δεν πιστεύει πως πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Τσίπρα, αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε δυνάμεις στα βόρεια σύνορά μας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε κριτική και στις ακραίες φωνές που ακούγονται στα συλλαλητήρια, ενώ άφησε αιχμές και για την Εύα Καϊλή:

«Οι ομιλητές στα συλλαλητήρια παρουσιάζουν μία χώρα ηττημένη που κάποια στιγμή θα γίνει μια παγκόσμια συνωμοσία που κάποια στιγμή θα έρθουν οι βάρβαροι και θα μας καταλάβουν. Είναι αστείο να φοβόμαστε ότι θα μας πάρουν τον Λευκό Πύργο και την Θεσσαλονίκη. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης έκλεισε με έναν απόστρατο αξιωματικό να φωνάζει “ζήτω ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις, θα μας βρουν μπροστά τους οι πολιτικοί”, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Κανεις βουλευτής ή ευρωβουλευτής (στο συγκεκριμένο συμμετείχε η Εύα Καϊλή) δεν αντέδρασε και δεν έκανε έστω μία δήλωση αντιδρασης σε αυτή την ύβρη».

Γεννηματά: Με γκρίζες ζώνες η συμφωνία – Δώσανε αμαχητί τη γλώσσα και την εθνικότητα

«Η συγκυρία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα εθνικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση όμως δεν την αξιοποίησε και δεν έκανε διάλογο με τα άλλα κόμματα. Θα μπορούσε να είχε διαμορφώσει μία εθνική γραμμή. Προχωρούν στην υπογραφή της συμφωνίας χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνήτή τους» τόνισε η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ και συμπλήρωσε:

«Μιλήσαμε για τα θετικά σημεία της συμφωνίας αλλά και τις γκρίζες ζώνες. Δώσανε αμαχητί τη γλώσσα και την εθνικότητα. Αγνόησαν ακόμη και τις θέσεις ηγετικών προσώπων της Αριστεράς. Οφείλουμε να σεβόμαστε τη φωνή των πολιτών, ακούμε την αγωνία τους αλλά και να απομονώνουμε τις ακραίες φωνές. Πιστεύουμε στη λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση. Η λύση που παρουσίασε η κυβέρνηση έχει θετικά σημεία, η υλοποίησή της όμως δεν εξαρτάται από την Ελλάδα από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας. Υπάρχουν αβεβαιότητες και αρνητικά σημεία. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να αλλάξει, πρέπει να βελτιωθεί πριν είναι αργά”.