Βαρουφάκης σε CNN και CNBC: "Απολύτως και αμετάκλητα δεσμευμένη η Ελλάδα στην Ευρωζώνη"

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως και αμετάκλητα δεσμευμένη να παραμείνει στην ευρωζώνη παρέσχε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο CNN.

Λίγο μετά την ορκωμοσία του ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο για τις προθέσεις της νέα κυβέρνησης σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και για τις θέσεις αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν θα προτείνει στους εταίρους της ένα «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», αλλά θα προσπαθήσει να καταδείξει πως όλοι βγαίνουν χαμένοι με τον τρόπο που η Ευρώπη διαχειρίζεται την ελληνική κρίση από το 2010.

«Αυτό που θα προτείνουμε στους Γερμανούς, Γάλλους και άλλους εταίρους μας, πέρα από τη διαχείριση του χρέους, είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε το 2009 και το 2010», ανέφερε. Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα είναι αφοσιωμένη στο να παραμείνει στην ευρωζώνη ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «η Ελλάδα είναι απολύτως, αμετάκλητα δεσμευμένη στο να παραμείνει στην ευρωζώνη», προσθέτοντας πως μια ελληνική έξοδος θα είχε επιβλαβείς επιδράσεις στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να συνδέσει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά και να πείσει τον επίσημο τομέα να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αποπληρώσει έως το τελευταίο λεπτό τους ιδιώτες δανειστές.

«Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδος δεν θα υποστούν κούρεμα. Αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για νέο κούρεμα του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή όσων κατέχουν έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα», είπε χαρακτηριστικά.