Σε κλίμα πόλωσης η συζήτηση για την ΠΓΔΜ - Κορυφώνεται αύριο η σύγκρουση

Σε έντονο κλίμα εξελίσσεται από την Πέμπτη στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.

Η διαδικασία στιγματίστηκε από το παραλήρημα του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.

Η σύγκρουση αναμένεται να κορυφωθεί το Σάββατο, όχι μόνο διότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «συγκρουστούν μετωπικά», αλλά επειδή κυκλοφορούν φήμες πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει στη μάχη της Ολομέλειας διπλωματικά έγγραφα του ΥΠΕΞ που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ως «απόρρητα», ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν μέλη της, το οπλοστάσιό της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κόντρα Κοτζιά – Μπακογιάννη

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και της Ντόρας Μπακογιάννη, υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

«Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής. Όλα όμως. Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών, κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε» είπε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Νίκος Κοτζιάς κατά την απάντησή του στην βουλευτή της ΝΔ, αποφεύγοντας να αναφερθεί στα έγγραφα για το σκοπιανό, την κάλεσε να πάρει πίσω όσα είπε ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, επανήλθε και επεσήμανε ότι όταν έγινε υπουργός, η κ. Μπακογιάννη αμφισβητούσε ότι είχε σπουδάσει. «Αυτές τις αθλιότητες λέει, αυτές τις προπαγάνδες λέει για να μειώσει τους ανθρώπους. Πρέπει να ντρέπεται» έσπευσε να προσθέσει.

Αποχώρηση του ΚΚΕ

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματός του από τη συζήτηση.

«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η Κ.Ο. δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή» ανέφερε.

Μάλιστα, απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, επεσήμανε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».

«Απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του Τσίπρα η πρόταση δυσπιστίας»
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει ως στόχο να ακυρώσει την επικοινωνιακή απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία για το όνομα, αλλά στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που τη διαπραγματεύτηκε, τη συνομολόγησε και θα την υπογράψει, δεσμεύοντας τη χώρα άμεσα και προκαταβολικά, πολύ πριν η συμφωνία έρθει στη Βουλή για κύρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, κατά τον ίδιο, «η πρόταση δυσπιστίας είναι η απάντηση στον κομπασμό και τον τυχοδιωκτισμό, είναι απάντηση στην ακύρωση κάθε πολιτικής αρχής και αξίας μέσα από ένα αριστεροδεξιό αμάλγαμα. Είναι απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα».

Κωστής Χατζηδάκης: Για μια χούφτα ψήφους είστε ικανοί να πείτε ζήτω και η ΝΔ

Επίθεση κατά της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών περί ακροδεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι το κάνει η κυβέρνηση για να τσιμπήσει στις δημοσκοπήσεις, ενώ ανέφερε ότι ξαφνικά λένε ύμνους για τον Κωνστανίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή.

“Μιλάτε για ακροδεξιά στροφή, μπας και τσιμπήσετε κάτι στις δημοσκοπήσεις μιλάτε για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Μιλάτε εσείς που έχετε το κόμμα των ΑΝΕΛ, έναν συνέταιρο που εκείνοι χαρακτηρίζουν κατάπτυστη τη συμφωνία”, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε “την ίδια στιγμή θυμηθήκατε ότι είστε καραμανλικοί και μητσοτακικοί, λέτε ύμνους.
“Για μία χούφτα ψήφους είστε ικανοί να πείτε ζήτω και η ΝΔ”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι παραχώρησε η κυβέρνηση τη μακεδονική γλώσσα και στην ιθαγένεια και όπως φαίνεται δεν φαίνονται ούτε στη Βουλγαρία αυτονόητα αυτά, με δεδομένο ότι η Βουλγαρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της, καθώς έχει αναγνωρίζει την ονομασία, αλλά όχι την ιθαγένεια.

“Μια κυβέρνηση αποτυχημένη και πρέπει να φύγει και όλη η βουλή πρέπει να τοποθετηθεί εθνικά και υπευθυνα”, κατέληξε ο κ.Χατζηδάκης.

Νίκος Φίλης: Χαρακτηρίζει «καλή» τη συμφωνία – Επίθεση στη ΝΔ

Μια καλή συμφωνία και έναν συμβιβασμό προς όφελος των συμφερόντων των δύο χωρών, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης τη συμφωνία με την πΓΔΜ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Όπως υπογράμμισε ο κ Φίλης, η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» ανοίγει νέους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς ορίζοντες, απαραίτητους για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Αξιοποιείται το μομέντουμ για να επιτευχθεί η συμφωνία και να σταματήσει η εκκρεμότητα των 27 ετών, που παρήγαγε εστίες αποσταθεροποίησης. Μπορεί στον χάρτη να υπάρχει μια τρύπα, ένα αβάπτιστο κρατίδιο, όπως με υπεροψία νομίζαμε, αλλά η πραγματικότητα δεν συγχωρεί το κενό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Φίλης.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπακούει σε εθνικιστικές φωνές, και να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματος του.

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο ιστορικό κόμμα στο οποίο συνυπάρχουν φιλελεύθεροι με λαϊκούς δεξιούς και ακροδεξιούς. Αυτή την περίοδο η συνισταμένη γέρνει προς τα ακροδεξιά. Προφανώς έχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα φυσιογνωμίας που εκφράζεται και με τη σημερινή στάση της στο Μακεδονικό» υπογράμμισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Είναι απαράδεκτο όμως ο κ. Μητσοτάκης να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματός του και να υπακούει στα παλαιοκομματικά κελεύσματα της κομματικής ιδιοτέλειας. Και αυτή η εθνικιστική κλίση της ΝΔ δυστυχώς αθροίζεται με τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία που απλώνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εις βάρος των φτωχών πολιτών αλλά και των ασθενέστερων λαών. Αυτό το μάθημα το παίρνουμε καθημερινά».

Και ο κ Φίλης συνέχισε: «Εν ονόματι, λοιπόν, ποιας προοπτικής διεκδικεί η ΝΔ την επιστροφή της στην εξουσία; Παρέα με τον Όρμπαν και τους άλλους της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς; Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφωνούν με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση».

«Για να βγούμε από την οικονομική κρίση οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια νέα εθνική προοπτική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή και τη γενικότερη διεθνή πορεία. Το αδιέξοδο στο μακεδονικό, τη δεκαετία του ’90, καθήλωσε την Ελλάδα σε εθνικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Πρώτα – πρώτα έχασε η Μακεδονία μας. Η ελληνική Μακεδονία! Που δεν κινδυνεύει από τις εθνικιστικές φαντασιώσεις των γειτόνων μας. Που αν τις υιοθετήσουμε θα είναι σε βάρος της εθνικής μας αυτοπεποίθησης».

Και ο κ Φίλης κατέληξε: «Τώρα δημιουργούνται νέες δυνατότητες, από τις οποίες μπορεί να κερδίσει τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες βαλκανικές χώρες. Μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές με επενδύσεις ευρωπαϊκές και διεθνείς, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη -Σκόπια – Βελιγράδι και εκείθεν προς την κεντρική Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά δίκτυα π.χ. φυσικού αερίου. Μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα μας με σταθερότητα από την οικονομική κρίση. Με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ενισχυμένα εισοδήματα. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει τουλάχιστον ομαλές διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της. Αυτό εξυπηρετεί η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία».

Επίθεση Κοντονή στη ΝΔ για ακροδεξιό κατήφορο

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με αφορμή το περιστατικό με τον -πρώην- χρυσαυγίτη βουλευτή, ο οποίος ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ότι το κόμμα έχει ακροδεξιές απόψεις και έχει πάρει τον κατήφορο και δεν έχει τέλος.

Σκληρή αναφορά και για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο ανέφερε ότι “αύριο η ΝΔ υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου της και μπορείτε μετά να μετονομάσετε το κόμμα σας σε Πολιτική Άνοιξη και να αναδείξετε τον Σαμαρά σε επίτιμο πρόεδρο”, για να προσθέσει ότι “έχει πάρει το κόμμα κατήφορο που δεν έχει τέλος”.

Ο υπουργός μίλησε στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και κατηγόρησε τη ΝΔ για πατριδοκαπηλεία, που ταυτίζεται με την ακροδεξιά ρητορεία. «Έχετε ευθύνη για αυτό που έγινε σήμερα», υποστήριξε.

Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Μακεδονικό ζήτημα, δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι είναι επίσης σαφές ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με την πρόσφατη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα». “Ο τόπος χρειάζεται μια ενωμένη Κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία”, ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Είπε, ότι ο χώρος μας, τo Κίνημα Αλλαγής οφείλει να μείνει αταλάντευτο, προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία την οποία και πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά όχι μόνο απέναντι στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές αλλά απέναντι και στον απαράδεκτο τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση η ΝΔ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Πρόκειται για την εθνική γραμμή και ακολουθήθηκε από το 1995 και έπειτα.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Την ίδια στιγμή, το Σάββατο το βράδυ αναμένεται να κορυφωθούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη συμφωνία στο Σύνταγμα, με την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» να καλεί σε «ανένδοτο αγώνα».

Παράλληλα, διαδήλωση προετοιμάζεται και στις Πρέσπες όπου πιθανότατα την Κυριακή θα υπογραφεί η συμφωνία.

Οι αρχές ασφαλείας αναμένεται να λάβουν έκτακτα και αυστηρά μέτρα τάξης σε περίπτωση που καταφθάσουν για να παραστούν στην τελετή υπογραφής προσωπικότητες όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στότενμπεργκ, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κ.ά.