Μετά τον ΟΛΠ τέλος και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Μετά τον ΟΛΠ πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταματήσει και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως ανέφερε με σημερινές του δηλώσεις στο MEGA και το ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως διευκρίνισε η ΔΕΗ, θα επανέλθει στο δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση που θα λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικά. «Θα είναι μία καινούργια ΔΕΗ που θα βοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση» είπε χαρακτηριστικά στο Μega ο κ. Λαφαζάνης.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015, ο κ. Λαφαζάνης υπενθύμισε ότι πολλές άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ναυαγήσει καθώς στον προϋπολογισμό γράφονται διάφορα κονδύλια που τελικά δεν εισπράττονται. «Το θέμα δεν είναι πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα εσοδα τα πληρώνουμε ακριβά» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και προανήγγειλε την άμεση έναρξη του προγράμματος για τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους αναξιοπαθούντες. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Σε ερώτηση αν αυτές οι εξαγγελίες πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό χάρη στους αγώνες και την ψήφο του οποίου εξελέγη.

Χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι «η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού». Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «παγώσει» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στο Reuters. «Δεν θα πουλήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας στο Reuters.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών αναφέρθηκε σήμερα -μεταξύ άλλων- ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ανέλυσε τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης στο θέμα των υποδομών, τονίζοντας ότι «οι προτεραιότητες είναι αυτές που έχουμε πει και σαν Επιμελητήριο και σαν επιστημονικός κόσμος. Πρέπει να γίνει ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και προφανώς πρέπει και σε θεσμικό επίπεδο να δούμε πάρα πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν αποδομηθεί πλήρως», ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι «η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στο να βγούμε από την κρίση».