Κοτζιάς: Κάναμε το αποφασιστικό βήμα-Ο Ζάεφ επέλεξε όνομα που περιέχει τον όρο Μακεδονία

«Σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα» και αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησαν σήμερα οι δύο πρωθυπουργοί, εκτίμησε ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαστε σταθερά υπέρ τη λύσης, διότι πιστεύουμε ότι αυτή η λύση συμφέρει και την Ελλάδα. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει όλη η περιοχή να συμπαρασυρθεί σε ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra σημειώνοντας επιπλέον ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το όφελος για την χώρα».

Στο τραπέζι βρίσκονται πλέον οι ονομασίες «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) και «Άνω Μακεδονία», με πιθανότερο όνομα το πρώτο.

Επίσης, η γλώσσα θα είναι η Μακεδονική, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ από το 1977. «Στη γλώσσα έχει υπάρξει συμφωνία ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε, στη συμφωνία θα γίνεται «φανερό και σαφές ότι η φίλη χώρα δεν θα έχει διάθεση να υπερασπιστεί αλυτρωτισμούς». «Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», ανέφερε.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία προσθέτοντας: «Γιατί να συμφωνήσει μαζί μας και η άλλη πλευρά αν δεν πάρει και εκείνη τα δικά της κέρδη;», ενώ ανέφερε ότι στο τραπέζι παραμένουν μόνο τρία ονόματα και ότι η ο Ζάεφ έχει ήδη κάνει την επιλογή του.

Από τη Σκοπιανή πλευρά, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε 1 ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση από τo γραφείο του πρωθυπουργού της γείτονος.