Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Παυλόπουλο: Καμία ανοχή σε όσα κάνει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα με το τουρκικό ΥΠΕΞ να προειδοποιεί την Ελλάδα -απαντώντας στην πρόσφατη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το δίκτυο Νatura 2000- πως η Τουρκία «δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα σε περιοχές του Αιγαίου το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται».

Η παραπάνω δήλωση έγινε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι εκτόξευσε μάλιστα απειλές και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ανανεώνουμε τις προειδοποιήσεις μας και προς την ΕΕ ώστε να μην γίνει εργαλείο πολιτικών εκμεταλλεύσεων της Ελλάδας».

Ακόμη, ο Τούρκος εκπρόσωπος σημειώνει πως η Τουρκία έχει διατυπώσεις τις θέσεις της για τις περιοχές Νatura σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 31 Μαρτίου και πως την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε εκ νέου και τον εκπρόσωπο της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου υποστηρίζει πως αποτελούν παραδοχή ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα περιβαλλοντικά προγράμματα για πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι δηλώσεις Παυλόπουλου

Σε ομιλία του την περασμένη Δευτέρα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο NATURA 2000», ασχέτως της έκτασης που καταλαμβάνουν ή του αν είναι κατοικήσιμες ή όχι, βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του, πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν «επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως να αφήνουν ίχνος “γκρίζας ζώνης” ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι’ αυτό και το μόνο «ανοιχτό» ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».

Παράλληλα τόνισε ότι τα συγκεκριμένα σύνορα και έδαφος συνιστούν σύνορα και έδαφος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι το διεθνές πλαίσιο καθορισμού αυτών των δεδομένων έρχεται να ενισχύσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000», που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Παυλόπουλος ανέλυσε διεξοδικά τις προβλέψεις και τις οδηγίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το «Δίκτυο NATURA 2000», οι οποίες στοχεύουν στην προστασία της βιοποικιλότητας εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε, η δημιουργία του «Δικτύου NATURA 2000» στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1994, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.