ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορική νίκη το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τις αμβλώσεις

Ιστορική νίκη χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τις αμβλώσεις, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χαιρετίζουμε την ιστορική νίκη που επιτεύχθηκε στο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία όπου το 66,4% τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης ψηφίζοντας ΝΑΙ στην κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος της χώρας που την είχε επιβάλει ως παράνομη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από το 1983, που εισήχθη η σχετική τροπολογία, οι Ιρλανδές γυναίκες, που είχαν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, εξαναγκάζονταν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση, δεδομένου ότι αυτή απαγορευόταν καθολικά στη χώρα τους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η μεγάλη κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κινήματος #HomeToVote (στην πατρίδα για να ψηφίσω) από Ιρλανδές γυναίκες που, στην πλειονότητά τους, διαμένουν στο εξωτερικό.

«Θεωρούμε το δημοψήφισμα ως μεγάλη νίκη του φεμινιστικού κινήματος και των δημοκρατικών πολιτών της Ιρλανδίας ενάντια στο σκοταδισμό, την οπισθοδρόμηση και τον υπερσυντηρητισμό και υπέρ της προόδου και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των γυναικών και συγκεκριμένα υπέρ του δικαιώματος στην επιλογή που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε γυναίκα, προσθέτουν από την Κουμουνδούρου.

Ενώνουμε τις φωνές μας και εκφράζουμε την ειλικρινή μας αλληλεγγύη στις φίλες Ιρλανδές γυναίκες και στους αγώνες τους που βρήκαν, πριν από μέρες, τη δικαίωσή τους. Οι νίκες αυτές εντάσσονται στον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος που κινητοποιεί και εμπνέει χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Προτεινόμενα για εσάς