Για τις δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών-γαλλικών πανεπιστημίων συζήτησαν Γαβρόγλου-Βιντάλ

Με τη Γαλλίδα υπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, Φρεντερίκ Βιντάλ, συναντήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Παρίσι.

Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες σε ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Εστίασαν στην πρόταση της γαλλικής προεδρίας για τη στενότερη συνεργασία των πανεπιστημίων με τη μορφή «συνδεδεμένων πανεπιστημίων» ((Joint Universities).

Συμφώνησαν, όπως γράφει η naftemporiki.gr, ότι η πρόταση μπορεί να αλλάξει το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη αφού θα φέρει πιο κοντά τα ιδρύματα και θα τους προσδώσει νέο δυναμισμό υπό την προϋπόθεση ότι οι ροές προσωπικού και φοιτητών θα είναι συνεχείς κι η διδασκαλία και η έρευνα θα είναι δίγλωσση. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν το ενδεχόμενο συμπράξεων ιδρυμάτων από τις δύο χώρες.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι πέρα από την έρευνα που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, εξίσου κρίσιμη είναι και η ανάπτυξη των ανθρωπιστικών σπουδών. Εισηγήθηκε το κείμενο των υπουργών να δίνει περισσότερο έμφαση στην απεξάρτηση των ΑΕΙ από κάθε είδους ισχύος και να θυμίζει ότι ζητούμενο είναι εναρμόνιση και όχι η ομογενοποίηση.