«Με τις υγείες σας» – Όταν τα σκάνδαλα γίνονται μπούμερανγκ

Το σπίτι που αγόρασε ο επικεφαλής των Podemos στα προάστια της Μαδρίτης, έγινε αιτία αντιπολιτευτικής κριτικής από τη ΝΔ. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα και από το βήμα της Βουλής στην τελευταία συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Άμεση ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Λένε κάποιοι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, αλλά εσείς κ. Μητσοτάκη  ήρθατε εδώ να μας πείτε για τον Ιγκλέσιας που πήρε δάνειο για να πάρει σπίτι. Δεν θέλω να αναφερθώ στο τι γίνεται στη Μαδρίτη με τα στελέχη της δεξιάς που περνάνε συνέχεια από τους εισαγγελείς. Αλλά τουλάχιστον δεν αγόρασε σπίτι με οφσόρ κ. Μητσοτάκη, ούτε αγόρασε το σπίτι του Βολταίρου, ούτε έχει σπίτι δίπλα στο σπίτι του κ.Χριστοφοράκου με πισίνα. Να είστε λίγο πιο χαμηλός στους τόνους σας για αυτά τα ζητήματα.  Με τις υγείες σας».

Την ίδια ώρα, το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα  στην Ισπανία, το οποίο ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με τη ΝΔ, καταδικάστηκε για παράνομο πλουτισμό σε μια μεγάλη δίκη για διαφθορά όπου 29 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών.

Το PP ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, που το καταδικάζει να καταβάλει 245.492 ευρώ για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε ένα σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων.

Οι δύο κυριότεροι υπεύθυνοι του δικτύου, ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα.