Reuters: Γιατί ο Τσίπρας βιάζεται να λύσει το Σκοπιανό - Μεγάλο το ρίσκο

Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει προσπαθώντας να λύσει το Σκοπιανό, κάτι που όμως θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, σε μία προεκλογική χρονιά και με τους ψηφοφόρους ήδη εξαντλημένους από τις πολιτικές λιτότητάς του, γράφει το Reuters.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε στο πρακτορείο υπό το καθεστώς ανωνυμίας «αν υπάρξει μια συμφωνία θα είναι μπόνους. Ο Τσίπρας θα πει «σας έβγαλα από το Μνημόνιο, έλυσα το ζήτημα των Σκοπίων». Με αυτό τον τρόπο ίσως να μπορέσει να καλύψει άλλες απώλειες».

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων αν υπάρξει λύση στο γρίφο με τη «Μακεδονία» αυτό θα εξασφαλίσει στον Τσίπρα τους επαίνους της ΕΕ και των ΗΠΑ «που είναι ανυπόμονες με αυτό που αντιλαμβάνονται ως ισχυρογνωμοσύνη των Ελλήνων για την ονομασία (σ.σ. της ΠΓΔΜ), για την οποία πιστεύουν ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν ανοίξει ο δρόμος για την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων».

Ομως, πολιτικοί αναλυτές λένε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για τον Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δει ήδη να μειώνονται τα ποσοστά του, με τις σκληρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και τις περικοπές συντάξεων, που άφησαν το ένα τρίτο των Ελλήνων να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, γράφει το Reuters.

«Είναι ένα ζήτημα που περιλαμβάνει ιστορία και σύμβολα. Ενας συμβιβασμός είναι πολύ δύσκολος σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η ΝΔ έχει «καεί» από το Σκοπιανό, όταν ήταν στην εξουσία, τη δεκαετία του ‘90. «Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κόμμα έχει υιοθετήσει μία ασυμβίβαστη θέση δημόσια στο ονοματολογικό, αλλά παρατηρητές αναφέρουν ότι παραμένουν οι ίδιες διαιρέσεις που υπήρχαν τη δεκαετία του ‘90», συμπληρώνει.

Κάποιοι αναλυτές μάλιστα υπαινίσσονται ότι το βασικό κίνητρο του κ. Τσίπρα στη διπλωματία του για το Σκοπιανό είναι η επιθυμία να διασπάσει τη ΝΔ.

«Είναι ένα ρίσκο που δεν έγινε με στόχο να κλείσει ένα ανοιχτό διπλωματικό πρόβλημα που βασανίζει τη χώρα, αλλά και ως εργαλείο για να διαιρεθεί, τουλάχιστον αρχικά, η αντιπολίτευση», δήλωσε ο κ. Υφαντής.

Παρά τα ρίσκα, μία λύση στο ονοματολογικό μπορεί τελικά να βοηθήσει στην ενίσχυση της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ο Κώστας Παναγόπουλος της ALCO.

«Θα υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως ονόματος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ομως, μακροπρόθεσμα μία λύση, παρά την αντιπολίτευση και τις αρχικές διαμαρτυρίες… μπορεί να μην βλάψει τον Τσίπρα», επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος.