Μακεδονικό: Ο Ζάεφ πρότεινε όνομα-έκπληξη για τα Σκόπια

Ενα άλλο όνομα, πέρα από τα πέντε ήδη γνωστά που περιελάμβανε η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, το οποίο έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ζόραν Ζάεφ, ίσως αποτελέσει τη λυδία λίθο για τη λύση του μακεδονικού προβλήματος.

Στη Σόφια, οι δύο πρωθυπουργοί, αφού εξέτασαν διάφορα σενάρια, κατέληξαν σε ένα ως βάση συζήτησης, το οποίο θεωρούν το πλέον πιθανό για μια λύση κοινά αποδεκτή, όχι μόνο από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη των δύο χωρών.

Η πρόταση είναι συνολική και αφορά τόσο την ονομασία έναντι όλων, όσο και την αλλαγή του Συντάγματος, δύο προϋποθέσεις που τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είχαν θέσει ως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση.

Θα χρειαστεί βέβαια χρόνος για να αφομοιωθεί η πρόταση, να εξεταστούν οι επιπτώσεις και οι παρενέργειές της και βεβαίως διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

Ειδικότερα, θα υπάρξει ενημέρωση των Προέδρων της Δημοκρατίας σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τότε μόνο -και εφόσον υπάρξουν θετικές εκτιμήσεις- οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν και πάλι για να δώσουν τα χέρια για την τελική συμφωνία.

Είναι βέβαιο ότι η πρόταση αυτή θα απαιτήσει την ευρύτερη συναίνεση και στις δύο χώρες, γεγονός που μεταφέρει πλέον ένα μέρος από το βάρος της ευθύνης στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στα άλλα κόμματα.

Σημαντικό είναι ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και ισχυρές σύμμαχοι χώρες στηρίζουν απολύτως την προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων για να λυθεί οριστικά το ζήτημα.

Μια γεύση από τη στάση τόσο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του στη Σόφια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε Συμπληγάδες τις οποίες είναι δύσκολο να περάσει.

Φτάνει πλέον η ώρα της αλήθειας και η διγλωσσία εντός και εκτός των τειχών δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ευχή όλων είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεπεράσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες μπροστά στο εθνικό συμφέρον.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ