Αισιοδοξία από το Μαξίμου: "Καμία μείωση του αφορολόγητου το '19 - Εντός ορίων η συμφωνία"

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για τα πλεονάσματα για το 2018 και το 2019 και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και δαπάνες για κοινωνική πολιτική», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Μάλιστα φαίνεται ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα (από 2,9% σε 3,5% του ΑΕΠ), αποδεχόμενο τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, από Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολόγητου το 2019. Πάντως με βάση τις εκτιμήσεις τα συμφωνημένα μέτρα για ’19 και ’20 φαίνεται να μην μπορούν να ανασταλούν, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δίνουν βάρος στα αντίμετρα. “Προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα” τονίζουν χαρακτηριστικά.

Μετά και τις συναντήσεις της Πέμπτης, εκφράζεται από όλες τις μεριές η βεβαιότητα πως τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν εντός χρονικών πλαισίων, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στις 21 Ιουνίου, γεγονός που θα οδηγήσει στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.