Παυλόπουλος: Η λιτότητα έχει τραυματίσει βαριά την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης

Την αναθεώρηση της πολιτικής που εμμένει δογματικά στην λιτότητα θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ως αναγκαία προϋπόθεση για μια συνολική ανάταξη της Ευρώπης.

Ο κ. Παυλόπουλος-βρίσκεται στην Φλωρεντία, στην ετήσια συνάντηση για το μέλλον της Ευρώπης, την οποίαν διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο-σε ολοσέλιδη συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, τονίζει πως η Ε.Ε και ο σκληρός πυρήνας της, η Ευρωζώνη, πρέπει να πάρουν, το συντομότερο δυνατό, τ’απαραίτητα μέτρα για ν’αντιμετωπίσουν δύο, κυρίως, προκλήσεις. Κι εξηγεί: «Πρώτον, την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, για να θωρακισθεί η κοινωνική συνοχή και να καταπολεμηθούν τα μορφώματα λαϊκισμού που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη, απειλώντας το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα με διάλυση. Δεύτερον, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο ήδη επιδρά δραματικά στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών, με απτό παράδειγμα την Ιταλία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνει πως «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αυστηρή και αδιέξοδη λιτότητα έχει τραυματίσει βαριά την κοινωνική συνοχή και πρέπει να περισταλεί δραστικά. Aναθεωρώντας και τις πολιτικές που στηρίζονται στην αποθέωση των πλεονασμάτων και στην δαιμονοποίηση του ελλείμματος».

Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι «δεν επανερχόμαστε σε πρακτικές αλόγιστης σπατάλης, αλλά επιχειρούμε να φτάσουμε σε μια πολιτική των περιορισμένων και ελεγχόμενων ελλειμμάτων, αποκλειστικώς για την τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης, όπως κάνουν π.χ. οι ΗΠΑ. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξοπλισθεί με τ’ ανάλογα μέσα που έχει κάθε πραγματική Κεντρική Τράπεζα, για ν’ αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του χρέους. Στα μέσα αυτά περιλαμβάνεται, δίχως αμφιβολία, και μια μορφή ευρωομολόγου».

Πηγή: naftemporiki.gr