Eurogroup: Σε αναζήτηση συνεργασίας εντός των υφιστάμενων συμφωνιών με την νέα κυβέρνηση-Στην Αθήνα, την Παρασκευή, ο Ντάισελμπλουμ

Την πρόθεσή συνεργασίας με την νέα ελληνική κυβέρνηση αλλά στο πλαίσιο των υπαρχόντων κανόνων, επαναδιατύπωσαν  μετά το τέλος του Eurogroup ο Πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρώτο να ετοιμάζεται να έρθει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία 15 λεπτών με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως σημείωσε, αναμένεται να λάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Το στέλεχος αυτό, όπως διέρρεαν πηγές από το επιτελείο του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, πάντως, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο όνομα. Είπε, όμως, ότι μίλησε με το στέλεχος αυτό το οποίο εξέφρασε τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να δουλέψει με το Eurogroup αλλά και την άποψη ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν λύσεις και για τις δύο πλευρές. Διευκρίνισε, πάντως, ότι κατά την τηλεφωνική αυτή συνομιλία δεν συζητήθηκε τίποτεε για το χρέος ή τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα, είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και ότι δεν γνωρίζει αν ο χρόνος αυτός θα είναι αρκετός αλλά είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να καθοριστεί αυτήν τη στιγμή. Επεσήμανε, πάντως, ότι όλοι οι κορυφαίοι πολιτικοί στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη «και αυτό είναι ένα καλό βήμα για την έναρξη των συζητήσεων». Προσέθεσε ταυτόχρονα ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάκαμψης. «Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε σκληρά μέτρα, αλλά σημειώθηκε επίσης σημαντική πρόοδος, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πρόοδος αυτή και να μην χαθεί».  Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός έλαβε μια δημοκρατική απόφαση που είναι σεβαστή και παρέπεμψε σε κάτι νεότερο μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης στην Ελλάδα και στην γνωστοποίηση των θέσεών της. Επανέλαβε, πάντως, ότι χρειάζεται να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από την νέα κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση παρών ήταν ο Υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία των ελληνικών εκλογών, για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας και για την, μέχρι στιγμής, πορεία των εσόδων η οποία δίνει αισιόδοξα μηνύματα, καθώς οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Ο κ. Χαρδούβελης εκτιμάται ότι πιθανότατα έδωσε και ένα πρώτο περίγραμμα των προτάσεων και των κινήσεων στις οποίες θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση που προηγήθηκε με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος.

Από τις Βρυξέλλες το μήνυμα μοιάζει να είναι ίδιο και απαράλλαχτο πριν και μετά τις κάλπες: σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες, σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, θα συζητήσουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά το ευρύτερο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας το οποίο καθορίζεται από ξεκάθαρους κανόνες θα παραμείνει σε ισχύ. Σχετικές δηλώσεις έγιναν και πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup  από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχουν κανόνες στην ευρωζώνη και θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί, χωρίς να γίνει εξαίρεση για καμία χώρα. Τέλος, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θέλοντας να δώσει το δικό του μήνυμα, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση και ότι το επίπεδο των φορολογικών συντελεστών βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ, αποφεύγοντας βέβαια να συγκρίνει και το επίπεδο των εισοδημάτων και των μισθολογικών απολαβών αλλά και της συνολικής αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων με τους άλλους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, σε ένα κλειστό γεύμα, στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εξετάστηκε σε περισσότερο βάθος η στάση που οι πιστωτές προτίθενται να κρατήσουν απέναντι στην νέα κυβέρνηση. Η παροχή πίστωσης χρόνου στην νέα κυβέρνηση, δια μέσου μιας παράτασης του προγράμματος ακόμη και για ένα εξάμηνο, προκειμένου να λάβουν χώρα συνομιλίες και να εξευρεθεί ένα νέο modus vivendi εντός του οποίου και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και οι δανειστές θα νιώθουν άνετα και θα μπορούν να ελιχθούν, θα πρέπει μάλλον να θεωρείται βέβαιη.

Ως υποστηρικτές της «χαλαρότερης» γραμμής απέναντι στην Αθήνα έτσι ώστε να δοθούν τα απαραίτητα περιθώρια ελιγμών και διευκολυνθεί η συνεργασία της νέας κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες εμφανίζονται οι κ.κ. Μοσκοβισί και Γιούνκερ. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Μάρτιν Σουλτς ο οποίος αναμένεται επίσης στην Αθήνα, εντός της εβδομάδας, ακριβώς για να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή στους ελιγμούς και στους συμβιβασμούς, όπως και ο ίδιος είπε, που η νέα κυβέρνηση καλείται να κάνει.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές προσκείμενες στο Eurogroup, δεν αποκλείεται διόλου οι δανειστές να δώσουν το περιθώριο στον κ. Τσίπρα να ακυρώσει ορισμένα μέτρα-δεσμεύσεις στα οποία είχε συναινέσει η απερχόμενη κυβέρνηση με αντάλλαγμα, όμως, την υιοθέτηση μέτρων που θα έχουν ισόποσα αποτελέσματα και θα είναι εξίσου αποτελεσματικά. Οι ίδιες πηγές, επιπλέον, σημείωναν ότι προκειμένου να διευκολυνθούν τα περιθώρια ελιγμών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση πάντα και με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δεν είναι απίθανο οι δανειστές να κάνουν νύξη ακόμη και για ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του 2012, παραπέμποντας όμως τα πάντα στο τέλος της διαπραγμάτευσης και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η όποια παράταση δοθεί, ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση και αφού η ελληνική πλευρά τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Όπως και να έχει, πάντως, επισήμως όλα τα μηνύματα από τους πάντες είναι ότι δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης «κουρέματος» του χρέους αλλά μόνο κάποιου είδους επιμήκυνσης. Και αυτή αναμένεται να είναι και η στάση που θα τηρηθεί μέχρις ότου επιτευχθεί συγκεκριμένη συμφωνία με την νέα ελληνική κυβέρνηση.