Λέσβος: "Φρούριο" το νησί για την επίσκεψη Τσίπρα - "Θερμή" υποδοχή του ετοιμάζουν οι κάτοικοι

Μόνο ευχάριστο δεν θα είναι το κλίμα σήμερα στη Λέσβο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο νησί.

Το προσφυγικό και ο ΦΠΑ θα επισκιάσουν σίγουρα το 14ο Παραγωγικό και Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου.

Κάτοικοι και φορείς ενωμένοι επιφυλάσσουν στον πρωθυπουργό μια διαφορετική “θερμή” υποδοχή. Και στη μέση θα βρίσκονται 7 διμοιρίες των ΜΑΤ με 170 άνδρες, (2 από τη Λέσβο και 5 από Αθήνα & Θεσσαλονίκη). Την ίδια ώρα όλες οι δυνάμεις της Λέσβου και της Χίου- θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποτρέψουν έκτροπα.

Οι διμοιρίες θα κλείσουν με κλούβες τα σημεία διέλευσης του πρωθυπουργού και θα σταθούν στα σταθερά σημεία σαν «ασπίδες προστασίας» από τους διαδηλωτές.

Και τα αστυνομικά μέτρα δεν τελειώνουν εδώ! Στη Λέσβου έχουν μεταβεί και 40 άτομα, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής με ειδικά οχήματα της υπηρεσίας, άνδρες της κρατικής ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Στην επιχείρηση θα μετάσχουν και 100 αστυνομικοί, άνδρες των τοπικών δυνάμεων Λέσβου και Χίου.

Την ίδια ώρα  ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας θα παρατηρεί από ψηλά τυχόν ύποπτες κινήσεις προκειμένου να ενημερώνει και να κατευθύνει τις επίγειες δυνάμεις.

Και τέλος, ένα «ηλεκτρονικό πέπλο» προστασίας των επικοινωνιών και των τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού θα έχει απλωθεί , κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Λέσβο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού η Λήμνος όπου το πρωί θα έχει στη Μύρινα συνάντηση με τον δήμαρχο Δημήτρη Μαρινάκη και εκπροσώπους τοπικών φορέων, στο δημαρχείο.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την 130ή Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και στις 12.00 θα μιλήσει στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λέσβο για το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα «Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων», για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στις 18:00 θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις 19:30 είναι προγραμματισμένη η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Το μισό υπουργικό μαζί με του

Το «παρών» στο 14ο Περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Μυτιλήνη, δίνουν μεταξύ άλλων σήμερα οι υπουργοί κκ: Νίκος Παππάς, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νεκτάριος Σαντορινιός, Κώστας Γαβρόγλου, Κώστας Φωτάκης, Έλενα Κουντουρά, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Σταθάκης, Σωκράτης Φάμελλος.

Απεργίες και συλλαλητήρια

Οι φορείς του Λέσβου αναμένεται να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του με απεργίες, συλλαλητήρια και πορείες με βασικά αιτήματα την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις «ύστατη προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης να μην αυξήσει από την 1η Ιουλίου το ΦΠΑ στα νησιά». Κάλεσαν μάλιστα και το Δήμο Λέσβου αλλά και την Περιφέρεια να κρατήσουν κλειστές τις υπηρεσίες τους την ημέρα αυτή.

Στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Σαπφούς, διάφορες ομάδες και σύλλογοι θα διαδηλώσουν ώστε να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες.

Απεργία και κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων θα έχουμε σήμερα και στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου στις 11 το πρωί. Κατόπιν εκπρόσωποι των φορέων της Χίου θα μεταβούν στη Μυτιλήνη για πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.