Γερμανικός Τύπος: Φόβοι για απαγωγή ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Την ανησυχία των ελληνικών αρχών για το ενδεχόμενο απαγωγής του ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που αφέθηκε ελεύθερος, από πράκτορες του Ερντογάν, καταγράφει ο γερμανικός Τύπος.

Η Badische Zeitung σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπηματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016.

Αναφέρει και τις πολιτικές επιπτώσεις από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απαγορεύσει την έκδοση των οκτώ θεωρώντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην πατρίδα τους κι ότι απειλούνται με κακομεταχείριση και βασανιστήρια: «Έτσι είναι δεμένα και τα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε υποσχεθεί από τηλεφώνου στον αρχηγό του τουρκικού κράτους Ερντογάν ήδη από τον Ιούλιο του 2016 ότι θα απελάσει σε λίγες μέρες τους αξιωματικούς στην Κωνσταντινούπολη».

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Γκερντ Χέλερ υπογραμμίζει ότι μετά την αποφυλάκιση του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί οι Ελληνικές Αρχές παίρνουν δρακόντεια μέτρα για την προστασία του καθώς «φοβούνται μήπως επιχειρήσουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να απαγάγουν τον Οζκαϊκανακτζί ή να τον σκοτώσουν».

«Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας τον μετέφερε σε άγνωστη τοποθεσία. Ο Οζκαϊνακτζί βρίσκεται σε ένα ασφαλές καταφύγιο (“Safe House” ) που νοίκιασαν οι Αρχές στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, αναφέρουν κάποια μέσα. Άλλα ρεπορτάζ λένε ότι ο Τούρκος αξιωματικός βρίσκεται σε στρατιωτική εγκατάσταση. Πάνω από 100 αστυνομικοί διατέθηκαν για την προστασία του, ανάμεσά τους και δέκα ελεύθεροι σκοπευτές. Κανείς δεν πρέπει να γνωρίζει που βρίσκεται, και ιδιαίτερα η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT.», γράφει η Badische Zeitung.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η ΜΙΤ τους τελευταίους μήνες έφερε πίσω στην Τουρκία πάνω από 80 φερόμενους οπαδούς του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, από 18 χώρες παρακάμπτοντας τις διεθνείς διαδικασίες έκδοσης: «Η μυστική υπηρεσία «πακετάρισε και έφερε στην Τουρκία» τους οπαδούς του Γκιουλέν, επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο Ερντογάν επανέλαβε: «Θα κάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις όπου και βρίσκονται μέλη της FETO [οργάνωσης του Γκιουλέν].»   Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Στην Ελλάδα η ΜΙΤ είναι ιδιαίτερα δραστήρια, καθώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ζήτησαν εκεί ήδη πάνω από 2.000 Τούρκοι πολίτες πολιτικό άσυλο.

Οι περισσότεροι μπορούν να υπολογίζουν ότι θα τους παρασχεθεί προστασία στην Ελλάδα. Αλλά ζουν με τον μόνιμο φόβο των πρακτόρων του Ερντογάν».