Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Ούτε μία στιγμή δε διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από το Ευρώ

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον κ. Γιούνκερ ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που επιστρέφει στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι είναι η δεύτερη μου πατρίδα. Παρατήρησα με πολύ μεγάλη συμπάθεια τη διαδρομή του ελληνικού λαού. Και ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές της χώρας παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό».

Πρόσθεσε ακόμη ότι: “Η  Ελλάδα δεν είναι για μένα μία ουδέτερη χώρα, εδώ γεννήθηκε η ίδια η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Επομένως η Ελλάδα σφυρηλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης. Ούτε για μία στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του Ευρώ».

Η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια αλλά και η «επόμενη μέρα», αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 10:50, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και η συνάντηση του μεταξύ άλλων με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορεί να γίνει αντιληπτή σε αυτή τη συγκυρία ως κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, έπειτα από οκτώ χρόνια. Εξίσου όχι τυχαία φαίνεται να είναι και η επιλογή του κ. Γιούνκερ να έρθει στην Ελλάδα μόλις μία ημέρα πριν από το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής. Εκεί δηλαδή όπου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των σημερινών συνομιλιών αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας. Συζήτηση που γίνεται υπό το πρίσμα των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, η οποία -όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει η Αθήνα – για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα.

Επίσης, αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα: της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας (την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ), της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του «πακέτου Γιούνκερ», καθώς και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ, στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα «κλείσει» και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο με αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών καταλαμβάνουν και οι πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις που έχει επανειλημμένα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, για εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Πέραν της οικονομίας, στη συζήτηση Τσίπρα-Γιούνκερ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού.

Μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων. Το απόγευμα, στις 17:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συζήτησή τους:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, για μιαν ακόμη φορά, στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε λίγες ώρες, με μια πρωτοβουλία σας που εκπέμπει πολλούς και σημαντικούς συμβολισμούς, θ’ απευθυνθείτε στους εκπροσώπους του Ελληνικού Λαού, μιλώντας στην Βουλή των Ελλήνων. Εκ προοιμίου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, η οποία υπερασπίζεται την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζει ανεπιφυλάκτως την καθοριστική συμβολή σας, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεγάλου Φιλέλληνα, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω επίσης, ότι αυτή η κορυφαία στάση σας αποτελεί μιαν ακόμη έμπρακτη απόδειξη του μεγέθους σας ως πραγματικού Ευρωπαίου Ηγέτη: Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα, κατ’ ουσίαν, υπερασπισθήκατε την ενότητα και την συνοχή του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και του σκληρού πυρήνα του, της Ευρωζώνης. Διότι, σήμερα ιδίως, αποτελεί κοινό τόπο το ότι η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη την

Ελλάδα, πέραν των άλλων και ως κοιτίδα και λίκνο του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Καλωσορίσατε, και καλή διαμονή στην Αθήνα, που τόσο αγαπάτε.

JEAN-CLAUDE JUNCKER: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, χαίρομαι ιδιαιτέρως που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Και παρατήρησα με πολύ μεγάλη συμπάθεια, αλλά εκ του μακρόθεν, την διαδρομή του Ελληνικού Λαού. Και ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για την χώρα, εγώ ανέκαθεν παρέμεινα πιστός στον Ελληνικό Λαό. Η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα. Εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Επομένως η Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες, σφυρηλάτησε την μοίρα της Ευρώπης. Επομένως, ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα έφευγε η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ. Και αυτή ήταν ανέκαθεν η στάση μου και ως Προέδρου του Eurogroup, αλλά και ως Προέδρου στην συνέχεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και ο φίλος μου, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι μάρτυρας αυτού, γιατί κάθε φορά που χρειάστηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα πραγματικά το έπραξα και μπορεί να το διαβεβαιώσει. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι εδώ.-

ΠΗΓΗ in.gr