Σήμα κινδύνου από Βίτσα: Εκρηκτική αύξηση των μεταναστών σε Έβρο και νησιά

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος προανήγγειλε τεράστια αύξηση μεταναστευτικών ροών.

Ο Υπουργός μίλησε για αύξηση των ροών κατά 15% και προσέθεσε ότι υπάρχει σχέδιο «για αλματώδη αύξηση των ροών».

Επίσης ανέφερε ότι «είναι έτοιμο το υπουργείο να το συζητήσει με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις».

«Εισήλθαν 2.168 μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά τον Απρίλιο και ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα εισήλθαν 2.700 από τον Έβρο. Σήμερα το πρωί στον Έβρο είχαμε είσοδο 340 ανθρώπων», είπε χτυπώντας καμπανάκι. Μάλιστα, λόγω του τρόπου με τον οποίο γίνεται από τον Έβρο γεμίζουν πολύ γρήγορα τα κέντρα φιλοξενίας, αφού δεν υπάρχουν κέντρα υποδοχής.

Εξήγησε επίσης  ότι  το 2017 ο μέσος όρος ήταν 54 είσοδοι την ημέρα, το πρώτο δίμηνο 2018 ήταν 62 με 66 ο μέσος όρος, ενώ οι αριθμοί αυξήθηκαν μετά τη σύνοδο της Βάρνας σε 126 την ημέρα και μάλιστα αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες περίπου στους 200.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2018 καταγράφηκαν περισσότερες από 7 χιλ. εισροές από τα θαλάσσια σύνορα ενώ παράλληλα υπήρξαν 4,5 χιλ. μεταφορές ευάλωτων ομάδων και ασυνόδευτων τέκνων στην ενδοχώρα. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι επιστροφές προς την Τουρκία ανήλθαν μόλις σε 112.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ακόμη ότι έγιναν  4.784 μεταφορές ευάλωτων προσφύγων και ασυνόδευτων παιδιών που πήραν άσυλο στην ενδοχώρα ενώ 112 ήταν οι επιστροφές με βάση την κοινή δήλωση ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έκανε πάνω από 20.000 επιστροφές που  οι περισσότερες ήταν οικειοθελής  να αυτό τον καιρό είχαμε 1.260 επιστροφές» είπε στη συνέχεια.

Τι είπε για όσους έχουν πάρει άσυλο

Ο κ. Βιτσας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του ζητήματος όσων έχουν πάρει ήδη άσυλο στην χώρα και χρειάζονται μια μεταβατική διαδικασία για την ένταξή τους στο ελληνικό κράτος

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ότι κάποιοι έχουν πάρει άσυλο και χρειάζεται μια μεταβατική διαδικασία όπου το ελληνικό κράτος πρέπει να φροντίσει για την ένταξή τους. Είναι 7.500 άντε να είναι και κάτι παραπάνω. Πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες ένταξης.

Έχουμε επεξεργαστεί μια τακτική ένταξης που θα την βάλουμε σε δημόσια διαβούλευση μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Μέχρι τέλος Μαΐου θέλουμε να έχουμε τελειώσει ώστε να γίνουν οι νομοθετικές και διοικητικές πράξεις οι οποίες είναι ικανές να μας οδηγήσουν στα πρότυπα μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Σε λίγες μέρες θα βγει και  Διοικητική πράξη με την οποία θα ζητάμε 15.000 νόμιμους μετανάστες εποχιακούς  για εποχικούς εργαζόμενους  στην αγροτική οικονομία».