Ψυχρολουσία από Ζάεφ: Όχι σε erga omnes λύση κι αλλαγή Συντάγματος που ζητά η Ελλάδα

Στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα», γεγονός που «δικαιολογεί την πεποίθησή του ότι υπάρχει πρόοδος».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, όπως η ονομασία για διεθνή χρήση.

«Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το ΜΙΑ.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με τον Ζάεφ, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.
Σχετικά με τα ζητήματα αλυτρωτισμού, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως  θα χρειαστεί να υπάρξουν τέτοιες διαμορφώσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που όπως είπε «ισχύει και για την Ελλάδα».
Ακόμη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του. «Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.