Βίτσας: Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία γεννούν νέους πρόσφυγες

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε έναν πόντο κυριαρχίας στην Τουρκία και οι ένοπλες δυνάμεις «έχουν τα μάτια τους 24» ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα γκριζαρίσματος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Εκτίμησε πάντως πως δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία, διότι το ελληνικό στράτευμα έχει μεγάλη αποτρεπτική δύναμη.

Σημείωσε δε πως οι προκλητικές τοποθετήσεις τούρκων πολιτικών είναι πρωτίστως «πολεμοχαρείς κορώνες» που μένουν σε επίπεδο ρητορικής, και δεν μετουσιώνονται σε πράξεις.

Αντίθετα, εκτίμησε πως οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις της Άγκυρας αποσκοπούν στο να ανοίξουν κεφάλαια συζήτησης που δεν είναι στο συμφέρον της Αθήνας, θέση που έχει διατυπώσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Βίτσας δεν ενστερνίστηκε την άποψη πως η Τουρκία θέλει να «πλημμυρίσει» τα νησιά του Αιγαίου με πρόσφυγες και μετανάστες, όμως παραδέχτηκε ότι στρατηγική της ελληνικής πλευράς είναι αν μειωθούν οι ροές προς την ελληνική επικράτεια, οι οποίες είναι αυξημένες.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως πολεμικές επιχειρήσεις – όπως οι πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία – πάντα γεννούν νέους πρόσφυγες. Διευκρίνισε όμως πως οι νέες ροές θα επηρεάσουν πρώτα τους γείτονες της Συρίας, όπως την Ιορδανία, κι όχι την Ελλάδα.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε πάντως πως η χώρα μας μπορεί να επωμιστεί συγκεκριμένο αριθμό αφίξεων κι ότι επαφίεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπιστεί τυχόν κρίση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, προσέθεσε, στόχος είναι να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων για άσυλο ώστε να επαναπροωθούνται γρήγορα στις πατρίδες τους όσοι δεν δικαιούνται προστασία.

Πηγή: http://www.skai.gr