Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Δεν απειλούμε και δεν φοβόμαστε κανέναν–Να επιστραφούν οι δύο στρατιωτικοί

Να μην εφησυχάζουν κάλεσε τους Υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πως «τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι κρίσιμα.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων, βρισκόμαστε στην υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα έρθει “στο τέλος της θητείας μας, το Φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν στις ευρωεκλογές του 2019”.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το κρίσιμο, το βασικό ορόσημο για εμάς είναι ο ερχόμενος Αύγουστος κι αυτό είναι μια μεγάλη τομή στην Ιστορία της πατρίδας μας».

Το μήνυμα στην Τουρκία για τους στρατιωτικούς

“Παρατηρούμε όλοι ότι η γείτονα χώρα εντείνει την προκλητικότητά της. Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό δίαυλο. Σημαντική θετική εξέλιξη για τις διπλωματικές σχέσεις. Δεν υπήρξε ποτέ τόσο ξεκάθαρη θέση από την Ευρώπη. Επιδιώκουμε να λύσουμε τα περισσότερα μέτωπα με τους γείτονες για ένα περιβάλλον καλής γειτονίας. Συμφωνούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα θέλαμε μια θετική στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κάτι που δυστυχώς, δεν βλέπω. Παρατηρώ άκριτη και στείρα στάση που πλήττει κυρίως τη χώρα. Αναφέρομαι σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που αρνείται να συναντηθεί με υπουργούς. Δεν βοηθά αυτή η στάση. Είμαστε στη διάθεση όλων, δεν υπάρχουν κλειστά θέματα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα είναι ασφαλής και ισχυρή. Δεν απειλούμε κανέναν και δεν φοβόμαστε. Καλούμε τους γείτονες να αποφύγουν την κλιμάκωση που δεν οδηγεί πουθενά. Ας αφήσουν τις επιθέσεις και να προχωρήσουν σε μια κίνηση καλής θέσης για τους στρατιωτικούς. Είναι άδικο να κρατούνται. Περιμένω από τον τούρκο πρόεδρο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να επιστραφούν οι στρατιωτικοί, όπως κάναμε κι εμείς στο παρελθόν. Κρίνονται όλοι από τις πράξεις και από την διεθνή κοινότητα. Έχουμε υπομονή και θα περιμένουμε”.

Τι είπε για την αξιολόγηση

«Έχουμε ιστορικό καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στο πλαίσιο της γ’ Αξιολόγησης. Όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και ότι έχει περάσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης».

Επίσης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση και πως αυτή είναι η τελευταία.

“H ελληνική οικονομία έχει περάσει πλέον σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από το ρυθμό μεγέθυνσης του 2017 που ήταν 1,5% και συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2007, αλλά και από την παρακολούθηση όλων των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας”, υπογράμμισε.

“Ο λαός προφανώς περνάει δυσκολίες, αλλά κατανοεί ότι αυτή η κυβέρνηση, δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Μετά από τρία χρόνια αισθάνομαι περήφανος που πετύχαμε μια σειρά παρεμβάσεων που κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο σκληρής επιτροπείας”.