Ρύθμιση στη Βουλή για παράταση της προφυλάκισης των 8 Τούρκων αξιωματικών – Διαψεύδει η κυβέρνηση

Μία νέα ρύθμιση, με την οποία κρατούμενοι ή καταζητούμενοι που εκκρεμεί αίτημα έκδοσής τους σε τρίτη χώρα δεν θα αφήνονται ελεύθεροι μετά την παρέλευση 18μήνου εισήγαγε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Η ρύθμιση συνδέεται άμεσα με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, καθώς τον Απρίλιο συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισής τους.

Την αποκάλυψη έκανε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε «ύποπτη» τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση, ειδικά την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει εμμέσως ζήτημα ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς.

Σύμφωνα  με τους νομικούς τους παραστάτες, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που έφθασαν στη χώρα μας στις 16 Ιουλίου του 2016, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, δεν μπορούν να κρατηθούν πέραν των 18 μηνών. Ωστόσο, με τη ρύθμιση Κοντονή απαγορεύεται η άδεια αποφυλάκισης ειδικά σε αυτή την περίπτωση.

Διαψεύδει η κυβέρνηση 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδει ότι η επίμαχη διάταξη αφορά τους 8 Τούρκους. Μάλιστα ο Σταύρος Κοντονής θα το διαψεύσει και στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Δειτε την επίμαχη διάταξη