Κοτζιάς: Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό - Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος (φώτος)

«Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που έχουν να κερδίσουν και οι δυο πλευρές. Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου. Πρέπει να πάρεις αυτό που είναι κύριο για εσένα και να δώσεις αυτό που είναι κύριο για τον άλλο», είπε ο Νίκος Κοτζιάς μετά την συνάντησή του με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Χρειαζόμαστε μια ορθή δίκαιη λύση. Μια λύση σταθερή και όχι μια που θα αναπαράγει άλλα προβλήματα στο μέλλον», τόνισε.

Όπως είπε στην αρχή της τοποθέτησής του «είναι χαρά μου να είμαι ξανά στη βόρεια φίλη χώρα. Είχαμε πει ότι μόλις αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο θα έρθουμε στην χώρα σας για να υποστηρίξουμε την ένταξή σας στην πρωτοβουλία Ιονίου – Αδριατικής».

«Πιστεύω βαθιά ότι αν μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που δεν τα δημιουργήσαμε, αλλά τα βρήκαμε, θα βοηθήσει την οικονομική συνεργασία την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

«Θέλω να πω ότι το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα. Οι πολιτικοί οφείλουν να βρίσκουν λύσεις», ανέφερε.

Τι είπε ο Ντιμιτρόφ

Από την πλευρά του ο Νικολά Ντιμιτρόφ, είπε ότι «προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», ωστόσο όπως επισήμανε «υπάρχουν προκαταλήψεις ακόμα».

«Υπάρχει πραγματική επιθυμία για εξεύρεση λύσης του θέματος. Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον μεσολαβητή για το θέμα αυτό. Θα δούμε αν υπάρχει ανάγκη, θα συναντηθούμε και άλλες φορές», ανέφερε.

Ο κ. Κοτζιάς το μεσημέρι θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Υποδέχτηκαν τον Κοτζιάς στα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Στο επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιάς υπάρχει η ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η ανταποκρίτρια του ANT1 στα Σκόπια, Στεφανία Μουρελάτου, ανέφερε ότι σφραγίστηκε από την Ελληνική πλευρά ώστε να τροποποιηθεί ότι αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως FYROM».

Ένταση έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων

Έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων έχουν συγκεντρωθεί κάποιοι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για τις διαπραγματεύσεις.

Το βασικό «αγκάθι» της Αθήνας

Από την πλευρά της Αθήνας το βασικό «αγκάθι» είναι η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στην ονομασία και στα αλυτρωτικά, υπάρχουν διαφωνίες στο θέμα της ταυτότητας και του Συντάγματος.