Καμμένος στη Liberation: «Βρισκόμαστε στο όριο ενός ατυχήματος που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή

«Η Τουρκία ασκεί μια πραγματική πίεση πάνω στην Ελλάδα. Σε ένα χρόνο, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450%. Αυτές του εναέριου χώρου 48%. Η εξήγηση βρίσκεται στην κατάσταση στην Συρία και στις συγκρούσεις με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων στο θύλακα του Αφρίν και επιχειρούν να εξάγουν τις εντάσεις προς την Ελλάδα», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος. Επίσης, αναφέρεται εκτενώς στην ενημέρωση που έκανε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε «υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία για να μειώσει την ένταση».

Για την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλύονται άμεσα μέσω των διαβουλεύσεων των Αρχηγών επιτελείων των δύο χωρών. «Η Τουρκία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι σύμμαχος της Ελλάδας, Τέτοια επεισόδια πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», σημειώνει.

Τέλος, σε ερώτηση για το πού μπορεί να φτάσει το “ρίσκο” αυτής της έντασης ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι: «είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροσκάφη έξω από τον εναέριο χώρο μας. Βρισκόμαστε λοιπόν στο όριο ενός ατυχήματος που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στην ακτοφυλακή, στον στόλο» και προσθέτει «παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνεπώς ευρωπαϊκό, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Είναι η αιτία για την οποία ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και το ΝΑΤΟ για κάθε συμβάν. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά επίσης και για την Ευρώπη».

ΑΠΕ, Liberation