Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη

“Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.

“Η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι από τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και  από το ’16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος”.

Για την ανάπτυξη

“Τους επόμενους μήνες έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την ‘επόμενη μέρα’, στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο”, είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

“Η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή,  διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων, που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά”.

“Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι είναι μια χώρα “λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών”. Κάτι που όπως είπε αναγνωρίζεται και από τους Ευρωπαίους εταίρους και διεθνώς από αναλυτές, διεθνείς οργανισμούς, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές.

Υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω ότι είμαστε όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών: “the next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη”.