Σημίτης: «Παραμύθι» τα όσα λέει ο Τσίπρας για το τέλος της λιτότητας

«Παραμύθι» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όσα λέει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ότι από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα και θα σταματήσει η λιτότητα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι λόγοι είναι πολλοί, για τους οποίους δεν μπορεί να συμβεί αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ο κ. Σημίτης και παρέπεμψε στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 79,5% του ΑΕΠ θα γίνει στη χώρα μας σε 42 χρόνια και παρά ταύτα θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ενδεδειγμένο (60% του ΑΕΠ).

Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι στο ορατό μέλλον η χώρα μας θα ζει σε καθεστώς εποπτείας και παρατήρησε πως «η συρρίκνωση του οικονομικού υπόβαθρου, η αποεπένδυση, η εκτίναξη της ανεργίας, δημιουργούν πολλά δεσμά με μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών». Όπως πρόσθεσε, στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεργίας, στην απονομή δικαιοσύνης και τη διαφθορά, η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά κακές επιδόσεις.

Επίσης, τόνισε ότι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογική παράμετρος της αβεβαιότητας, διότι οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να γίνουν το 2020, λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το σύστημα της απλής αναλογικής, κι επειδή είναι δύσκολο να σχηματιστεί σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να πάει η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές. «Έτσι δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί η οικονομία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί» συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ