Εντός της ημέρας ο ανασχηματισμός - Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται στο νέο σχήμα

Εντός της ημέρας αναμένεται να προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, μετά και τις δύο επιπλέον κενές θέσεις που έμειναν στην κυβέρνηση με τις παραιτήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου και του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου. Εξάλλου κενή παραμένει και η θέση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι εδώ και περίπου 1 μήνα αλλά και του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά τη δήλωση ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στους αγρότες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που επέστρεψε από την Τρίπολη μετά την ομιλία του στο συνέδριο, σήμερα αναμένεται να έχει στο Μέγαρο Μαξίμου «κλειστές» συσκέψεις με τους εξ’ απορρήτων συνεργάτες του προκειμένου να αποφασίσουν για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα.
Ο χρόνος τους πιέζει κι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει εντός της ημέρας, αφού αύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναχωρεί για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Έτσι άνευ απροόπτου οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν αύριο το πρωί.
Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τη θέση του υπουργού ενδέχεται να πάρουν ή ο αναπληρωτής υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας ή ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.
Τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου ενδέχεται να καλύψει κάποιος από την ιεραρχία του υπουργείου Εργασίας, που διαχειρίζεται τα σχετικά θέματα με το χαρτοφυλάκιο της παραιτηθείσας υπουργού. Ωστόσο πολλοί προκρίνουν και τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.

Δεν αποκλείεται όμως να δούμε αλλαγές και στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη θέση του Γιάννη Μουζάλα. Σε αυτή την περίπτωση για τη θέση του ακούγονται ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας και ο νυν αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Τότε τη θέση του στο Πεντάγωνο ίσως καλύψει ο Νίκος Ξυδάκης.

Πάντως αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στο υπουργικό σχήμα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.