Ζάεφ: Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμα μας

Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν, Ζάεφ, όταν ρωτήθηκε για το αν η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας εμπεριέχει την πιθανότητα αλλαγής του συντάγματος.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, αλλά όχι με κάθε κόστος», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ενώ δεν διευκρίνισε για το ποιον γεωγραφικό προσδιορισμό θεωρεί αποδεκτό η κυβέρνησή του.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η πιθανή επίλυση του ζητήματος θα σεβαστεί την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αλλάξει το Σύνταγμα.

«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η «Μακεδονία» άλλαξε το σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ότι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις».

«Πιστεύω ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι πιθανό, τι επιτρέπεται και πού πρέπει να πάμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα 25ετίας, αλλά όχι με κάθε κόστος», επανέλαβε.

Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν ακραίες δομές και στις δύο χώρες, αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα για να βρεθεί η λύση και να οικοδομηθεί διμερής φιλία στο μέλλον.

 

Προτεινόμενα για εσάς