Ράμα: Οι Τσάμηδες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα

Συνεχίζει την προκλητική του ρητορική, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε ό,τι αφορά το θέμα των «Τσάμηδων», και σε συνέντευξή του δηλώνει ότι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα. Μάλιστα διευκρινίζει ότι το όλο θέμα «υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας, που κάποτε ζούσαν στη χώρα και τίποτα ευρύτερο».

Όπως εξηγεί ο Αλβανός πρωθυπουργός αυτό σημαίνει πρακτικά ότι «δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε Ευρωπαίος πολίτης».

«Μπορείτε να φανταστείτε σήμερα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες στην Αλβανία απαγορεύεται να εισέλθουν εντός των συνόρων της γειτονικής Ελλάδας επειδή οι ρίζες τους είναι από κάποια περιοχή της χώρας σας;» αναρωτιέται ο Αλβανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι εδαφική διεκδίκηση από πλευράς Αλβανίας δεν υπάρχει, λέγοντας χαρακτηριστικά, «εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί».

Ο Έντι Ράμα είπε ακόμη  ότι «είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα».

Ενώ για το Σκοπιανό ο Ράμα δηλώνει ότι «μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα “Μακεδονία” (όπως και να λέγεται βάσει συμφωνίας) είναι σημαντικό για το μέλλον των λαών της, της περιοχής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και για την Ελλάδα επίσης».