Συλλαλητήριο: Διαμάχη για τον αριθμό των συμμετεχόντων - Αντιπαράθεση στον πολιτικό κόσμο

Η λαοθάλασσα στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή στη διαδήλωση κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον πολιτικό κόσμο.
Από το Μαξίμου έσπευδαν να υποβαθμίσουν την συμμετοχή του κόσμου, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι το συλλαλητήριο ήταν μεγαλειώδες και οι συμμετέχοντας έστειλαν μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


«Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα. Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου. Και συνεχίζει: «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, σε tweet του έκανε λόγο για “ενότητα των Ελλήνων που δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους”. ” Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων, ανεξάρτητα από τα κόμματα, που κανένας δεν μπορεί να μη σεβαστεί”.
Ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας» που «δεν είχε κομματικό χρώμα», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκαν «το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά».


«Κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και υποστήριξε ότι οι πολίτες εξέφρασαν την αγωνία τους, αλλά και την «έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφωθεί μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

Το σίγουρο είναι ότι οι χιλιάδες που συμμετείχαν προέρχονταν από την ΝΔ μέχρι την άκρα δεξιά και από το κέντρο ως την Κεντροαριστερά. Παρούσα ασφαλώς ήταν και η Εκκλησία. Από πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ (Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη κ.α.) ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αλλά και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης βρέθηκε ο αριθμός των χιλιάδων πολιτών που μετείχαν. Η αστυνομία έκανε λόγο για 140.000 διαδηλωτές, ενώ οι διοργανωτές για 1.500.000! Μάλιστα η ΕΛΑΣ έσπευσε να εκδώσει σχετική επίσημη ανακοίνωση γύρω στις δύο το μεσημέρι με την οποία όμως έδινε στοιχεία… για τις 12:00 – δύο ώρες πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης.
Μάλιστα η ΕΛΑΣ έκανε λόγο για 283 λεωφορεία ενώ οι διοργανωτές για περίπου 2.000 λεωφορεία.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Θεόφιλος Παπαδάκης, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, εκτίμησε πως ήταν πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο, λέγοντας πως δεν συνηθίζεται η ΕΛ.ΑΣ. να δίνει εκτιμήσεις για τον όγκο των συγκεντρωμένων.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι 140.000 είναι οι άνθρωποι που χωράνε σε δύο γήπεδα του μεγέθους του ΟΑΚΑ. “Είναι αυτά δύο γήπεδα ΟΑΚΑ;” αναρωτήθηκε.

Το χθεσινό συλλαλητήριο έγινε θέμα και στα ξένα ΜΜΕ. Ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης σε tweet του έγραψε: «Πέρα από την πατριωτική θέρμη, υπάρχει πραγματική οργή για τη διαμάχη του όρου ‘Μακεδονία’ – εναντίον των πολιτικών, της ελίτ, εκείνων που ‘ξεπουλάνε το έθνος’. Συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των διαμαρτυριών για την λιτότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αμφισβητήθηκε και πάλι – αυτή τη φορά από τη δεξιά».