Το σχέδιο τριών αξόνων της ΝΔ για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων

Τρία μέτρα που εκτιμά ότι θα οδηγήσουν σε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά:

Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υπόσχονταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο τον διατήρησαν, αλλά με την πολιτική που ακολούθησαν ενέτειναν τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, από την οποία εξαρτώνται σειρά κλάδων και χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμης σημασίας η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο που στηρίζεται σε τρεις επιμέρους άξονες. Πρώτον, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον, το δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Τρίτον, τη δημιουργία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Με αυτήν την αλλαγή η επιβάρυνση από το φόρο ακίνητης περιουσίας θα μειωθεί στο 1% του Α.Ε.Π., προσεγγίζοντας το μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Επιπρόσθετα, θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία στη μεταβίβαση ακινήτων. Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο, ενώ στη συνέχεια θα αυξηθούν σημαντικά τα δικαιολογητικά που θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

Η παροχή οικονομικών κινήτρων για όλες τις εργασίες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων, καθώς και την εν γένει συντήρηση και αξιοποίησή τους, αποτελεί την τρίτη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για την αγορά ακινήτων. Τα εν λόγω κίνητρα θα έχουν τη μορφή έκπτωσης φόρου, η οποία θα ισοδυναμεί με 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης και θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

Οι παραπάνω δράσεις θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, μας ενδιαφέρει η τόνωση της ζήτησης ακινήτων και από υπηκόους άλλων χωρών. Είτε αυτοί προέρχονται από την Ε.Ε. και αναζητούν δεύτερη ή εξοχική κατοικία στο Νότο για το μεσογειακό κλίμα, είτε αυτοί προέρχονται από τρίτες χώρες μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος «golden visa». Τα παραδείγματα της Κύπρου, της Μάλτας και της Πορτογαλίας δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από αυτές τις πηγές.

Η Νέα Δημοκρατία – σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – δεν πρόκειται να δώσει ανεφάρμοστες και μαξιμαλιστικές υποσχέσεις τις οποίες στη συνέχεια δεν θα τηρήσει. Οι δεσμεύσεις της είναι κοστολογημένες, υλοποιήσιμες και εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.