Νίμιτς για Σκοπιανό: Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές - Αναπτύσσεται δυναμική λύσης

Αισιόδοξος για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, εκτιμώντας ότι αναπτύσσεται «δυναμική λύσης».

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Νίμιτς αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και εντός αυτών και ζήτησε από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς.

Χαρακτήρισε, δε, ιστορικής σημασίας «εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων» τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός.

Επίσης, τόνισε ότι γίνονται ήδη συγκεκριμένα βήματα και είναι η ώρα να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ επεσήμανε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών προτείνει ευρεία χρήση της νέας, σύνθετης ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξής της. Στο μεσοδιάστημα, υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora.