Κατρούγκαλος: Πρέπει να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθές και όχι ό,τι μας συμφέρει

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την ολομέλεια της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Μακεδονικού και για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ.

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε την πατριωτική λύση. Πρέπει να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθές και όχι ό,τι μας συμφέρει και είναι προτιμότερο για τις εκλογικές μας περιφέρειες. Είναι λογικό μετρά από 8 χρόνια μιζέριας και μνημονίων να υπάρχει σε ένα κομμάτι κόσμου – που δεν έχει ενημέρωση – η τάση να απορρίπτει τις λύσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι. Τα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων οδήγησαν πλήθος κρατών να αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σας. Προσέξτε πως θα χειριστείτε το θέμα. Άλλο ο πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία. Εμείς θα είμαστε η δύναμη της αλλαγής για να λύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα όπως λύσαμε το δασικό και το κτηματολόγιο. Θα διαπραγματευτούμε για να διασφαλίσουμε σφαιρική λύση με όνομα που δεν θα αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμού».».

Για τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο τόνισε πως «έχει εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη του για τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του κ. Κοτζιά»

Ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε έντονη κριτική και στη ΝΔ: «Ποια είναι η διαπραγματευτική θέση της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης στην συζήτηση της Βουλής για το Κυπριακό είπε προκειμένου να επικρίνει τον κ. Λεβέντη ότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μετά άρχισε την στροφή. Έχω ακούσει συγκρουόμενα πράγματα. Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί και ορθά την σύνθετη ονομασία ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Έχω ακούσει όμως και ακραίες – εθνικιστικές απόψεις που δεν επιθυμούν να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά της».

«Στα συλλαλητήρια πήγαν Έλληνες πατριώτες, όμως έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν σε διαφορετική γραμμή από την εθνική. Όσα ακούστηκαν στο συλλαλητήριο είναι αναληθή. Δεν υπάρχουν 700.000 Έλληνες στα Σκόπια. Δεν έβαλε βέτο η Γαλλία». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «πρέπει να ακούγεται όταν μιλά ο λαός. Όμως η ΝΔ πρέπει να ακούει τον λαό κάθε φορά που μιλάει και ότι και αν λέει».

Για την σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός είπε πως «το αποκλειστικό πλαίσιο είναι η πρόθεση των εθνικών θέσεων» ενώ πρόσθεσε ότι εως σήμερα έχουν υπάρξει «έξι κύκλοι σε υπηρεσιακό επίπεδο για προώθηση θεμάτων όπως διασυνοριακό Πρέσπας και οικονομικά ζητήματα».

Επανέλαβε ότι η «εθνική θέση» που καθορίζει την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης είναι «σύνθετη ονομασία που θα επιτρέπει πλήρη διάκριση της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το άλλο κράτος και πλήρη απαλοιφή αλυτρωτισμού».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων την δεκαετία του ’90 έγινε λόγω μικροπολιτικών ζητημάτων. «Ήξεραν ποιο είναι το σωστό αλλά προτίμησαν να κάνουν αυτό που θα τους εξασφάλιζε την επανεκλογή».