Τον αστροναύτη Θεόδωρο Γιουρτσιχίν Γραμματικόπουλο υποδέχτηκε ο Παυλόπουλος (photos)

«Η Ελλάδα είναι παντού στον κόσμο και να που, μαζί με σας, η Ελλάδα είναι και στο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς υποδέχτηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον ομογενή κοσμοναύτη, Θεόδωρο Γιουρτσιχίν-Γραμματικόπουλο.

«Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι για σας. Γιατί, βεβαίως, είστε Ρώσος πολίτης, αλλά οι ελληνικές σας ρίζες, που και εσείς τις αισθάνεστε, είναι κάτι το οποίο μας οδηγεί στο να σας θεωρούμε ένα κομμάτι της Ελλάδας, με δεδομένο, επίσης, το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα της οικογένειάς σας ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Τιμάτε τη Ρωσία, αλλά τιμάτε και την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο ΠτΔ..

Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο Θεόδωρος Γιουρτσιχίν-Γραμματικόπουλος βρίσκεται στην κορυφή των κοσμοναυτών σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στη Ρωσία, από τη στιγμή που έχει πετύχει  πράγματα που κανένας άλλος κοσμοναύτης δεν έχει πετύχει. «Και μόνον οι πέντε έξοδοι στο διάστημα μέχρι σήμερα, ο συνολικός χρόνος παραμονής στο διάστημα, καθώς και τα αποτελέσματα για την έρευνα του διαστήματος σας οδηγούν σ’ αυτήν την κορυφή» τόνισε.

Ο Γιουρτσιχίν-Γραμματικόπουλος αρχικά ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την υποδοχή του και δήλωσε ότι πάντα έρχεται στην Ελλάδα με ανοιχτή καρδιά. «Με τον Κωστή Στεφανόπουλο ήταν η πρώτη φορά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάντοτε θεωρούσα και θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα μου. Από αυτήν την άποψη είμαι πολύ ευτυχισμένος και πλούσιος άνθρωπος. Έχω έτσι έναν τεράστιο αριθμό φίλων και συγγενών, οικείων, αγαπημένων σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας» δήλωσε.

Στη συνέχεια έδωσε στον Προκόπη Παυλόπουλο ένα αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο χαρίζεται στα μέλη της ομάδας που ετοιμάζουν την αποστολή και το διαστημόπλοιο Σογιούζ, με το οποίο έχει ταξιδέψει, λέγοντας: «Στο πρόσωπό σας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να χαρίσω αυτό το μετάλλιο σε όλον τον ελληνικό λαό και σε εκείνους τους Έλληνες, ειδικά, οι οποίοι με υποστήριζαν πνευματικά και ψυχικά σε αυτό το ταξίδι. Φυσικά, οι Έλληνες που κατάγονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και Έλληνες από ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο που αισθανόμουν την αγάπη τους και την προσοχή τους όλο αυτό το διάστημα που ήμουν εκεί. Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας χαρίσω αυτό το μετάλλιο, που χαρίζεται στους συμμετέχοντες στην προετοιμασία και την κατασκευή του συγκεκριμένου διαστημοπλοίου και της αποστολής. Το μετάλλιο αυτό είναι το μετάλλιο της “ΑΡΓΩ”».