Βραβείο για τη συνεισφορά του στην ελληνοτουρκική φιλία πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, βραβεύτηκε για τη βοήθειά του στην ελληνοτουρκική φιλία και στην προώθηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βραβείο του δόθηκε στην Τουρκία από τον συνθέτη, Ζουλφού Λιβανελί, ο οποίος είπε: «Ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πέρα από ηγέτη, θα τον χαρακτήριζα πολιτικό φιλόσοφο και νομίζω ότι αυτή η ιδιότητα έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας».

Η πρωτοβουλία να βραβευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν του δημάρχου του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δήμαρχοι, βουλευτές και εκπρόσωποι των γραμμάτων.

Ο πρώην πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Eκρέμ Ιμάμογλου για την προσήλωση του στις αρχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και μάλιστα αφιέρωσε το βραβείο του σε «όσους θαρραλέα άνοιξαν το δρόμο της συνεργασίας των δύο λαών. Πολλοί από αυτούς είναι και σήμερα συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακρά πορεία για την ειρήνη και την κατανόηση».

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι “ο ξεσηκωμός του φόβου και ο εξτρεμισμός είναι επικίνδυνο μονοπάτι, το οποίο «μπορεί να φέρνει ψήφους αλλά δημιουργεί και καταστροφές”, ενώ κάνοντας λόγο για την ένταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή είπε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μείνουν εκτός της επικίνδυνης ζώνης αστάθειας»