«Σπούτνικ» για τη χθεσινή κατάληψη: Η μη παρέμβαση της αστυνομίας ήταν συνειδητή μας επιλογή

Η ανακοίνωση για την κατάληψη του Πολυχώρου ΣΠΟΥΤΝΙΚ από ομάδα αναρχικών, το απόγευμα της Δευτέρας:

«Χθες, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατάληψη στον Πολυχώρο ΣΠΟΥΤΝΙΚ, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση.

Ο αποκλεισμός του χώρου, με σκοπό τη ματαίωση της εκδήλωσης, ήταν μία πράξη χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αγγίζουν καθόλου τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, ούτε έχουν κάποια σχέση με οποιονδήποτε αγώνα για δικαιώματα. Αντίθετα, μέσα από το βίαιο και αντιδημοκρατικό τους χαρακτήρα, στρέφουν τον κόσμο σε λανθασμένη κατεύθυνση και καλλιεργούν συντηρητικά αντανακλαστικά.

Η μη παρέμβαση της αστυνομίας ήταν μία συνειδητή από μέρους μας επιλογή, καθώς η επίκληση των μηχανισμών καταστολής δεν ανταποκρίνεται στη δική μας κουλτούρα.

Ο Πολυχώρος ΣΠΟΥΤΝΙΚ είναι ένας χώρος ανοιχτός στην κοινωνία και στη γειτονιά, ένας ζωντανός χώρος πολιτικής, πολιτισμού και αλληλεγγύης, που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο στην Πλατεία Αυδή και έχει κατορθώσει να οικοδομήσει δεσμούς με πολλές καλλιτεχνικές, πολιτιστικές ομάδες και νέους ανθρώπους. Μέσα από τον κοινωνικό αυτόν χώρο, καταβάλλεται η προσπάθεια για την ανάδειξη ενός εναλλακτικού παραδείγματος πολιτικοποίησης και ψυχαγωγίας.

Κοινωνικό φροντιστήριο με αλληλέγγυα μαθήματα, θεατρική ομάδα, προβολές ταινιών, καλλιτεχνικές εκθέσεις, συλλογικές κουζίνες με προσφυγικές και μεταναστευτικές ομάδες, πολιτικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που φιλοξενούνται στον Πολυχώρο, δίνοντας την ευκαιρία σε συλλογικότητες, ομάδες και νέους ανθρώπους να εκφραστούν με όρους ελευθερίας και δημιουργικότητας. Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, επιδιώκοντας να σταθούμε δίπλα σε εκείνους και εκείνες που βρίσκουν στο ΣΠΟΥΤΝΙΚ μία διέξοδο συλλογικής ζωής και δράσης».