ΝΥΤ: Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας μετά την απόφαση για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

Στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μπλοκάρει την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου, με την οποία δινόταν άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αναφέρονται οι New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα λίγο μετά την οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Επιτροπής ασύλου, “το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε άμεσα για να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης, σε μια προφανή κίνηση αποφυγής αύξησης της έντασης με την Τουρκία”. Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου έφερε τον Τσίπρα σε μια πολύ δύσκολη πολιτική θέση: “Ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει όσους έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα, παράλληλα ανέφερε ότι η δικαιοσύνη στη χώρα του είναι ανεξάρτητη”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πριν την κίνηση Τσίπρα, υπήρξε η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία χαρακτήριζε την απόφαση χορήγησης ασύλου ως “πολιτικά υποκινούμενη”, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση η Ελλάδα “απέτυχε να επιδείξει υποστήριξη και συνεργασία, όπως θα αναμενόταν από έναν σύμμαχο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας”.

Το άρθρο αναφέρεται και στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, κατά την οποία ζήτησε την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, κάνοντας παράλληλα λόγο ότι η Τουρκία “δεν είναι ένα κράτος που βασανίζει κρατουμένους”. Επίσης, υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί ότι οι στρατιωτικοί θα επέστρεφαν στην Τουρκία λίγες μέρες μετά την απόδραση τους στο ελληνικό έδαφος.

“Προσφεύγοντας κατά της απόφασης ο Αλέξης Τσίπρας πιθανώς να προσπαθεί να αποφύγει μια ακόμη πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες”, γράφουν οι ΝΥΤ, οι οποίοι θεωρούν ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα βελτίωσε ελάχιστα τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες το 1996 έφτασαν στο χείλος του πολέμου για μια διαφιλονικούμενη βραχονησίδα στο Αιγαίο.