Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις-"Οι δημοκρατίες δεν απειλούνται" λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να προκαλεί η χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς από την Επιτροπή Ασύλου.

Η Άγκυρα, με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα ότι «με την απόφασή της να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες.

Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Αυτή η απόφαση, που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα.»

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Μήνυμα ότι οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται, αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν,  έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί περίθαλψης πραξικοπηματιών με αφορμή την απόφαση για άσυλο σε έναν από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τουρκικά ΜΜΕ

Για απόφαση-σκάνδαλο κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ

Αίτηση ακύρωσης υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση

Χθες το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης. «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μαξίμου.

Στο σκεπτικό της απόφασης της η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αναφέρει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα». Έτσι, καταλήγει η Επιτροπή δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».