Κομισιόν: Για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, την ευθύνη έχουν οι Ελληνικές Αρχές

Το μπαλάκι της ευθύνης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου πέταξε στις «αρμόδιες ελληνικές αρχές», ο Μάαρτεν Βερβέι, αρμόδιος συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Europe, όταν ρωτήθηκε για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης» του ρεπορτάζ της Deutsche Welle με τις απάνθρωπες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η Κομισιόν έχει διαθέσει τα χρήματα προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες ζωής για όλους. Ωστόσο η Κομισιόν δεν μπορεί να διατάξει την δημιουργία ή επέκταση της ικανότητας αποδοχής απέναντι στην αντίθεση των αρμόδιων αρχών».

Σύμφωνα με το New Europe, ο Μάαρτεν Βερβέι παρατήρησε ότι «με την τοποθέτηση αυτή ο συντονιστής της ΕΕ επιρρίπτει τις ευθύνες στην Αθήνα και τις τοπικές αρχές σε Λέσβο και Χίο».


Στο ίδιο πλαίσιο, ο συντονιστής της Ε.Ε. δήλωσε ότι το βασικό πρόβλημα στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα αποτελεί «ο σοβαρός υπερπληθυσμός στα hotspot» προσθέτοντας ότι «μια βιώσιμη λύση απαιτεί μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών».
Εξάλλου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Μετανάστευσης, 7.373 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο νησί της Λέσβου. Ενώ στο νησί μπορεί να φιλοξενηθούν μόλις 3.253 ατόμα, ο καταυλισμός στη Μόρια ζουν 5.485 μετανάστες.