Σήμερα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός - ΝΔ: Έρχονται και άλλα σκληρά μέτρα - Τι θα πει ο Τσίπρας

H επόμενη ημέρα για την πορεία της Οικονομίας- μετά τη λήξη του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο- τίθεται επί τάπητος, σήμερα Τρίτη, τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανέβουν στο βήμα και θα πρέπει, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, να εξηγήσουν γιατί ο προϋπολογισμός είναι ή δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Γιατί η Ελλάδα αφήνει ή δεν αφήνει πίσω της οριστικά το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και επιτροπείας των δανειστών. Αν είναι η Ελλάδα ή μήπως οι δανειστές είναι εκείνοι που «απελευθερώνονται» από τα μνημόνια και τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Οι βουλευτές μαζί με τους υπουργούς που ανέβηκαν στο βήμα και έλαβαν μέρος στη συζήτηση του προϋπολογισμού προσεγγίζουν τους διακόσιους.
Σήμερα Τρίτη, λίγο μετά το μεσημέρι, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών προκειμένου ο μαραθώνιος της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018 να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η άγρια κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο προϊδεάζει για τα όσα αναμένεται να διαδραματιστούν στην σημερινή συνεδρίαση όπου και αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Ο προϋπολογισμός του 2018, αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία, και θα επιβάλλει νέα επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Όπως δηλώνουν πηγές της Ν.Δ.: «δυστυχώς, δεν θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου» και σημειώνουν πως έχουν ψηφιστεί επιπλέον μέτρα 5,1 δις μέχρι και το 2020.
Με βάση τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, για το 2018 προβλέπεται:
– ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ,
– η ανεργία να μειωθεί περαιτέρω στο 18,4%,
– το δημόσιο χρέος να διαμορφωθεί στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) και
– το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του μνημονίου και θα μιλήσει για το γεγονός ότι το 2018 θα είναι χρονιά «ορόσημο». Επιπλέον θα αναφερθεί στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, και
θα εστιάσει σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Προτεινόμενα για εσάς