Οι απαντήσεις των Συνέδρων της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα του αύριο

Από το γραφείο τύπου της Πειραιώς:

Εισάγοντας μία σημαντική καινοτομία, η Νέα Δημοκρατία έστησε κάλπες στο Συνέδριό της, όχι για να εκλέξει όργανα, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά για να συνδιαμορφώσουν οι σύνεδροι κάποιες από τις προτάσεις του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα του αύριο. Τα ερωτήματα αφορούν πραγματικά διλήμματα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν και οι οποίες καταδεικνύουν ότι τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας τάσσονται, με τρόπο σαφή, υπέρ των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση και την οικονομική και θεσμική αναδιοργάνωση της.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία (65,3%) θεωρούν ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να εστιάζει στην εισαγωγή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επιβεβαιώθηκε ακόμη – με το συντριπτικό ποσοστό του 94,6% – ότι η πάταξη της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια και στις άλλες εστίες ανομίας οφείλει να είναι κεντρική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Ισχυρή είναι ακόμη η πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν βαθιές τομές στη λειτουργία του Κράτους και της δημόσιας διοίκησης οι οποίες θα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την εισαγωγή περισσότερο ευέλικτων και ανοικτών – και στον ιδιωτικό τομέα – διαδικασιών στις προαγωγές και στις επιλογές διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπλέον, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ τόσο της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων (Διαχείριση Πρωτοβάθμιας Υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση) όσο και της μεταφοράς λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, όποτε κρίνεται ότι αυτός μπορεί να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος, όπως για παράδειγμα στην αποκομιδή σκουπιδιών. Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας δίνουν απαντήσεις και για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την Παιδεία, από τις οποίες ξεχωρίζει η ομόθυμη υποστήριξη του αιτήματος για αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αναγνωρίζεται ακόμη η ανάγκη παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν μεγαλύτερο εύρος επιλογών, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό – χωρίς όμως την πρόκληση εθνικών εκλογών – σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.