Η εναρκτήρια ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο 11ο συνέδριο του κόμματος

Αγαπητοί Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αγαπητέ Πρόεδρε Σταύρο Θεοδωράκη, αγαπητοί εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι,
Το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμά του: Είμαστε έτοιμοι! Έτοιμοι να κάνουμε την πατρίδα μας ξανά δυνατή και περήφανη. Έτοιμοι να φέρουμε ξανά στον τόπο μας ελπίδα, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα! Είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Παλιά δοκιμασμένα στελέχη μας. Πρωταγωνιστές στις μεγάλες μας νίκες. Που σήκωσαν στους ώμους τους την παράταξη στις δύσκολες στιγμές της. Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω! Είναι μαζί μας νέοι φίλοι, που ενισχύουν καθημερινά τις τάξεις μας, βλέποντας τη Νέα Δημοκρατία ως την μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει τις προσδοκίες των Ελλήνων. Τους ευχαριστώ και τους καλωσορίζω! Είναι μαζί μας διακεκριμένοι προσκεκλημένοι που θα μιλήσουν και θα μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους.
Η παρουσία τους και μόνον επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που ανοίγεται στην κοινωνία, σπάει τα στεγανά, ανανεώνεται και προχωρά. Τους ευχαριστώ θερμά και τους καλωσορίζω! Είναι μαζί μας οι νέοι της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ που δίνουν καθημερινούς αγώνες στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., συχνά κόντρα σε δυνάμεις βίας και ανομίας. Τους ευχαριστώ και τους καλωσορίζω! Είναι μαζί μας εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών ομάδων, συνδικαλιστικών ενώσεων. Είναι μαζί μας επιστήμονες, επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες, νοικοκυρές, άνεργοι. Όλοι όσοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης λαϊκής παράταξής μας. Μιας παράταξης που μιλάει σε όλους τους Έλληνες. Κάθε ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος ή εισοδήματος.
Για όλους αυτούς είμαστε σήμερα εδώ. Γιατί εμείς στο πρόσωπο κάθε Έλληνα βλέπουμε μόνο συνοδοιπόρους μας και όχι ταξικούς εχθρούς. Είναι βέβαια μαζί μας οι πρώην πρόεδροι της παράταξης.
Ο Κώστας Καραμανλής. Που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια, ξαναδίνοντάς της ισχυρό λαϊκό έρεισμα. Που στις δύσκολες στιγμές είπε αλήθειες. Ο Αντώνης Σαμαράς. Που κράτησε την Ελλάδα όρθια, μέσα στην Ευρώπη και αν ολοκλήρωνε τη θητεία του, σήμερα η πατρίδα μας θα ήταν πολύ καλύτερη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Που βρέθηκε στην ηγεσία της παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή της. Και απέδειξε ότι είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Όλοι μαζί δίνουμε μήνυμα νίκης, ενότητας, μαχητικότητας. Προσήλωσης και πίστης σε μια παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν. Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως και τους τρεις.
Κυρίως όμως ευχαριστώ εσάς, αγαπητοί σύνεδροι, που ήρθατε από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρεθείτε σήμερα μαζί μας. Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και τη συμβολή σας στη διαμόρφωση του σχεδίου μας για την Ελλάδα που αξίζουμε. Σας ευχαριστώ που είστε ο πυλώνας της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που θα φέρει στην Ελλάδα την Πολιτική Αλλαγή. Που θα σημάνει το τέλος της φαύλης τριετίας του διχασμού, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού. Γιατί αυτός είναι ο βασικός σκοπός του Συνεδρίου μας. Να αναδείξουμε τις πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση. Να επικαιροποιήσουμε και να οριοθετήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό. Να επικυρώσουμε τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας, τις αρχές και τις θέσεις με τις οποίες είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε την Ελλάδα. Να δείξουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος.
Να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψέματα, την ανικανότητα και τη φαυλότητα των σημερινών κυβερνόντων. Να αποδείξουμε και στους πιο καχύποπτους ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτός ο στόχος δεν είναι μόνο κομματικός. Είναι εθνικός.  Γιατί αφορά  το ίδιο το μέλλον της πατρίδας μας. Για αυτή την προσπάθεια συνδράμουν με αίσθημα ευθύνης και πολλοί σημαντικοί άνθρωποι που δεν είναι κατ’ ανάγκη μέλη ή ψηφοφόροι μας. Αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής διεύρυνσης και ανανέωσης που επί δύο χρόνια υλοποιούμε. Και με αυτήν τη σκέψη θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στην παρουσία της Πρόεδρου του Κινήματος Αλλαγής και του Επικεφαλής του Ποταμιού που θα έρθει σε λίγο. Είναι αλήθεια ότι ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν για πολλές δεκαετίες ο ιστορικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. Όμως η εθνική ανάγκη της αντιμετώπισης της κρίσης μας έφερε πλάι – πλάι, συμμάχους στο ανάχωμα απέναντι στην μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η σύγχρονη Ελλάδα.  Και τα καταφέραμε.
Η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να δρομολογήσει την έξοδο από την κρίση. Διότι στην υπηρεσία του εθνικού αυτού στόχου βάλαμε στο πλάι όλα όσα επί δεκαετίες μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν. Βάλαμε την πατρίδα πάνω από τα κόμματα. Ως υπεύθυνοι, ως πατριώτες πολιτικοί. Εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικές διαφορές. Όμως πιστεύω και ελπίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του.
Αγαπητέ Πρόεδρε Σταύρο,
Οι διαφορές μας με το χώρο που εσύ εκπροσωπείς είναι –κατά την δική μου κρίση– συχνά δυσδιάκριτες. Είναι αλήθεια ότι το Ποτάμι αποτέλεσε και αποτελεί έναν πολιτικό χώρο μεταρρυθμιστικό, συνεπή και υπεύθυνο. Χαίρομαι για την παρουσία σου στο Συνέδριό μας.
Φίλες και φίλοι,
Το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους μας είναι μεγάλο. Μια κοινωνία αποκαμωμένη και συχνά οργισμένη δυσπιστεί απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα. Η ζημιά που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι μόνο οικονομική. Τα ψέματα, η ανικανότητα, και η αλαζονεία της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο και διχάζουν τους πολίτες. Έχουμε χρέος να ενώσουμε το λαό. Να αποκρούσουμε τους ψεύτικους διχασμούς. Να μιλήσουμε σε όλους τους Έλληνες.    Να τους πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ότι με θάρρος, σωστή προετοιμασία, σχέδιο, και αποφασιστικότητα μπορούμε να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Και ότι οι επόμενες εκλογές δεν είναι για τις καρέκλες της εξουσίας, αλλά για τους πολίτες και τη ζωή τους. Αυτό θα έκανε και ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αν ήταν στη θέση μας.   Δεν είμαστε καταδικασμένοι από τη μοίρα μας να ζούμε στην ανέχεια.  Αξίζουμε καλύτερα.  Και θα διεκδικήσουμε αυτό το καλύτερο μέλλον με μπροστάρη τη Νέα Δημοκρατία.Η μεγάλη πολιτική αλλαγή έρχεται. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και σε αυτό είμαι σίγουρος ότι συμφωνεί και η Φώφη και ο Σταύρος.
Όλοι καταλαβαίνουν ότι κ. Τσίπρας δεν αξίζει άλλη ευκαιρία. Του δόθηκε, δύο φορές, η δυνατότητα να κυβερνήσει και απέτυχε οικτρά. Το λογαριασμό των ψεμάτων, της ανικανότητας και της διαφθοράς τον πληρώνουν οι  Έλληνες πολίτες. Ο αγώνας, όμως, μέχρι τις εκλογές δεν θα είναι εύκολος. Δεν με φοβίζει ότι απέναντί μας έχουμε ένα καθεστώς. Ας το καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι αντέχουμε ακόμη και τη χειρότερη λάσπη, τη συκοφαντία και χυδαιότητα της κυβέρνησής του. Η μεγάλη πρόκληση είναι άλλη. Να πείσουμε τους πολίτες ότι πρώτα από όλα εμείς έχουμε αλλάξει για να τους ζητήσουμε να μας εμπιστευθούν να αλλάξουμε την Ελλάδα. Γι’ αυτό και το 11ο Συνέδριό μας είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Με ξεκάθαρες προτεραιότητες. Με συνεκτικό σχέδιο. Και με κατάλληλους ανθρώπους που θα το εφαρμόσουν.
Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση των θέσεων και του σχεδίου μας – του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα που μας αξίζει. Ειδικά τους ανθρώπους που ήλθαν κοντά μας για το σκοπό αυτό. Εμπειρογνώμονες και ειδικοί επιστήμονες. Διακεκριμένοι επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Νέες και νέοι. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας, από κάθε πολιτικό χώρο, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας, προσφέροντάς μας τις εμπειρίες τους, τις ιδέες τους και το χρόνο τους. Και πάνω από όλα την πίστη και τον ενθουσιασμό τους στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Κάνουμε την ανανέωση πράξη κάθε μέρα. Κάνουμε την αξιοκρατία πράξη κάθε μέρα. Ο καθένας κρίνεται ανάλογα με τις ικανότητές του, τη διάθεση του για προσφορά.  Όχι ανάλογα με τις γνωριμίες του. Κάνουμε την οικονομική μας εξυγίανση πράξη κάθε μέρα. Κάνουμε τη διαφάνεια πράξη κάθε μέρα. Στο φάκελο του συνεδρίου θα βρείτε τον οικονομικό μας απολογισμό. Τον έχουμε ήδη αναρτήσει στο διαδίκτυο. Έχουμε μειώσει τις λειτουργικές μας δαπάνες από 8,2 εκ. στα 2,4 εκ. ευρώ, μέσα σε δύο χρόνια. Έχουμε συγκεντρώσει παραπάνω από 1,5 εκ ευρώ από 101,000 μέλη μας που μας συνδράμουν οικονομικά μέσα από την κάρτα μέλους.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την έμπρακτη στήριξη σας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Όπως ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου μας και τον πρόεδρο κ. Κωστή Χατζηδάκη. Όλα τα στελέχη της Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια ευχαριστώ ιδιαίτερα τους 150 χιλιάδες συμπολίτες μας που απάντησαν στα θεματικά μας ερωτηματολόγια κατά την προσυνεδριακή μας πορεία, που ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου και κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο.
Φίλες και φίλοι,
Στα θεματικά προσυνέδριά μας με τη συμμετοχή όλων σας, διαμορφώσαμε αρχές και θέσεις: Για τους εργαζόμενους και τους άνεργους. Για τους Νέους. Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη. Για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό. Για τους Αγρότες και την ανάπτυξη στην Περιφέρεια. Για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των Ελλήνων. Για έναν Νέο Πατριωτισμό. Για το Περιβάλλον, τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία. Τα συμπεράσματα των προσυνεδρίων συμπυκνώνονται στο έντυπο που βρίσκεται στο φάκελο σας. Συνιστούν το πλαίσιο του προγραμματικού μας λόγου. Για το πως θα μειώσουμε το φόρους και θα εξυγιάνουμε το κράτος. Για το πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Για το πως θα προσφέρουμε ένα δίκτυ προστασίας στους πιο αδύναμους. Για το πως θα κάνουμε τις γειτονιές μας ασφαλείς. Για το πως θα αναβαθμίσουμε την υγεία και την παιδεία. Για να βγούμε επιτέλους από το τέλμα που μας βύθισε η σημερινή Κυβέρνηση. Να ξεφύγουμε οριστικά από τη μιζέρια και να δημιουργήσουμε νέες δουλειές.
Να πάμε από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών. Παράλληλα θα εκτυλίσσονται και οι εργασίες του Κοινωνικού Συνεδρίου. Μια ακόμα καινοτομία που αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και το άνοιγμά της στην κοινωνία των πολιτών. Ζητώ την ενεργό συμμετοχή σας σε όλες αυτές τις ενότητες. Ζητώ τις απόψεις και τις ιδέες σας για όλα τα ζητήματα. Πάνω από όλα όμως ζητώ την εμπιστοσύνη σας και τον ενθουσιασμό σας. Από την Κυριακή το βράδυ εσείς θα είστε οι πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια για την Ελλάδα που μας αξίζει. Από την Κυριακή το βράδυ εσείς θα είστε οι πρεσβευτές του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας. Από την Κυριακή το βράδυ το ρολόι για τις εκλογές χτυπά αντίστροφα.
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι,
Κηρύσσω την έναρξη του 11ου Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Του Συνεδρίου που στέλνει σε κάθε γωνιά της χώρας το μήνυμα της ελπίδας. Το μήνυμα της αισιοδοξίας. Το μήνυμα της μεγάλης Πολιτικής Αλλαγής. Ενωμένοι θα φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλη και την αισιοδοξία στη ψυχή των Ελλήνων. Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω το χθες και να διεκδικήσουμε το αύριο για την πατρίδα μας. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα!