Μέρκελ: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις

Η ΕΕ θα παραμείνει αλληλέγγυα στην Ελλάδα εφόσον συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters  η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε σίγουρη ότι «οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα», διαβεβαιώνοντας ότι όλες οι προσπάθειες που γίνονται επικεντρώνονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Η δήλωση της Μέρκελ δημοσιοποιείται μόλις λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμφανίστηκε πιο «χαλαρός», απέφυγε να κάνει αναφορές στις μεταρρυθμίσεις και αρκέστηκε να δηλώσει ότι μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση και για τη διαχείριση του μεγάλου χρέους και για το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος στήριξης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλώντας στο Reuters, αναφέρθηκε και στο  πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων) που υπολογίζεται ότι θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει με απόλυτη ανεξαρτησία, σε μια προσπάθεια να διαλύσει την έντονη φημολογία ότι το Βερολίνο παρενέβη στη διεύθυνση της ΕΚΤ για το τι θα γίνει.

Η Μέρκελ συνέχισε λέγοντας ότι, κατά τη γνώμη της, η εβδομάδα αυτή «δεν είναι καθοριστική για το ευρώ» υποστηρίζοντας ότι, ούτως ή άλλως, η ίδια ήταν της άποψης ότι δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς η Ευρωκρίση.

Η παρέμβαση της κ. Μέρκελ έρχεται τη στιγμή που έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα αλλά και οι ανησυχίες για το τί θα περιέχει αυτό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αν τελικά, υπαναχωρώντας στις πιέσεις που φέρεται να δέχεται από το Βερολίνο, ο Μάριο Ντράγκι θα παραπέμψει την αγορά ομολόγων στις κεντρικές τράπεζες των χωρών, ενδεχόμενο που πολλοί οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να δώσει στις αγορές το μήνυμα ότι υπάρχει υπαναχώρηση από την  ενιαία ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

Η Μπούντεσμπανκ, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πως η εφαρμογή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ισοδυναμεί με τη χρηματοδότηση δημοσιονομικά ανεύθυνων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και ότι υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν σε κίνδυνο οι Γερμανοί φορολογούμενοι, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ προσπαθεί ως και την τελευταία στιγμή να επιβάλει περιορισμούς στο πρόγραμμα.