Παππάς: Τώρα το ΕΣΡ ξέρει ότι μπορεί να πάρει 250 εκατ. ευρώ

Πλέον μπήκε το νερό στο αυλάκι και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται από το ΕΣΡ που γνωρίζει ότι μπορεί να πετύχει τίμημα 250 εκατ. ευρώ, πολυτέλεια που δεν υπήρχε στον διαγωνισμό του 2016, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη. Ειδική αναφορά για την συμμετοχή μετόχων ΜΜΕ υπό πτώχευση.

Ο υπουργός τόνισε ότι στο σημείο που βρίσκεται πλέον η διαδικασία είναι δεδομένο ότι η σύνθεση του ΕΣΡ έχει προκύψει από ευρύτατης συνεννόησης διαδικασίες στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με πρόσωπα που δεν πρότεινε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά προέκυψαν από ομόφωνες αποφάσεις.

Κατά συνέπεια, το ΕΣΡ χρειάζεται ξεκάθαρη στήριξη από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, της αδειοδότησης και της καταβολής τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες. «Οφείλουν να το κάνουν», τόνισε ο κ. Παππάς.

Αυτό που αλλάζει, πέραν της αρχής που διεξάγει το διαγωνισμό, είναι η τιμή εκκίνησης, καθώς στην διαδικασία του 2016 δεν είχαμε την πολυτέλεια να ξέρουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα συνολικό τίμημα 250 εκατ. ευρώ. Αυτό, το ΕΣΡ το έλαβε υπόψιν, συνέχισε ο υπουργός.

Το βέβαιο είναι ότι από μία κατάσταση όπου εργάζονταν 1.800 άτομα στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, θα πάμε σε μία όπου θα εργάζονται 2.800 και θα καταβάλλεται τίμημα για τις άδειες, θα πληρώνονται οι απαραίτητες για τον ΕΔΟΕΑΠ εισφορές και θα υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν όσοι είναι σήμερα μέτοχοι σε ΜΜΕ που είναι υπό πτώχευση, σχολιάζοντας την περίπτωση του MEGA.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με μία περίοδο 45 ημερών για τους φακέλους των υποψήφιων και στη συνέχεια 2-3 εβδομάδες για τον έλεγχό τους, πιθανές ενστάσεις κτλ.

Επανέλαβε παράλληλα ότι με την ρύθμιση που ψηφίστηκε, εάν οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι είναι λιγότεροι από επτά, στο μέλλον αν και όταν υπάρξει ενδιαφέρον τότε θα προκηρυχθεί τηλεοπτική άδεια.