«Ελλάδα και Πολωνία ακολουθούν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», τονίζει ο Π. Παυλόπουλος

Την συνέπεια με την οποία Ελλάδα και Πολωνία ακολουθούν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο και υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό μέλλον, έχοντας ως όραμα μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να «ταξιδεύουν» με «πηδάλια» ιδιοτέλειας, πολύ δε περισσότερο με «σημαίες ευκαιρίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Πολωνού ομολόγου του κ. Άντρζεϊ Ντούντα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συνέβαλε ενεργώς στην ένταξη της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και πρόσθεσε ότι «τώρα είμαστε έτοιμοι ν’ αγωνισθούμε από κοινού για την οριστική καταξίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να γίνει πάλι ισχυρή προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη στο πλαίσιο της διεθνούς συγκυρίας» και υπογράμμισε ότι «το κοινό μας ευρωπαϊκό όραμα συμπυκνώνεται στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στη βάση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που μπορεί έτσι να φέρει σε πέρας τον δικό της ιστορικό πλανητικό ρόλο. Συγκεκριμένα δε τον ρόλο της υπεράσπισης και της εμπέδωσης, προς όφελος της Ανθρωπότητας, των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο, αυτό τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, πράγμα που σημαίνει, πρωτίστως, αφενός την συνεπή εφαρμογή του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου από κάθε αποδέκτη του -επομένως τόσο από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τα κράτη-μέλη- και, αφετέρου, την επιβολή των προβλεπόμενων από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυρώσεων σε καθέναν ο οποίος παραβιάζει τις διατάξεις του.

«Με τον τρόπο αυτόν θα επέλθει και η απαραίτητη μείωση του, διαβρωτικού για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, δημοκρατικού ελλείμματος που εξακολουθεί, δυστυχώς, να παρατηρείται και που δεν είναι συμβατό με την Δημοκρατική Αρχή, η οποία πρέπει να είναι το θεσμικό «σήμα κατατεθέν» της Ευρωπαϊκής Ένωσης» παρατήρησε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημερινή κρίσιμη πραγματικότητα καταδεικνύει ότι σ’ αυτήν την πορεία της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ενίσχυση του άξονα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, καταδεικνύοντας τα σημαντικά θεσμικά και πολιτικά κενά της, τα οποία επί της ουσίας δεν της επέτρεψαν να παρέμβει ενεργώς όσο θα έπρεπε στα τεκταινόμενα λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, και στην χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη επίδειξης πραγματικής Αλληλεγγύης ως προς το Προσφυγικό ζήτημα για το οποίο σημείωσε ότι είναι υπαρξιακό ζήτημα για την κοινή μας Ευρωπαϊκή Εστία, αφού απ’ αυτό κρίνονται οι Ανθρωπιστικές της ευαισθησίες και, άρα, τα Ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας και κυρίως της αύξησης των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας, ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συνεργασία στο ποδόσφαιρο μεταξύ Ελλάδος και Πολωνίας, επικαλούμενος παλαίμαχους Πολωνούς Ποδοσφαιριστές που διέγραψαν μεγάλη καριέρα στα ελληνικά γήπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ