Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:
– Σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση που ανήγγειλε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες και τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν,
«Το ζήτημα δεν είναι εάν θα υπάρχουν από εδώ και πέρα ακραία φυσικά φαινόμενα αλλά ποιος θα είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος που θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε εμείς. Όσον αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες και την τραγωδία στη Δυτική Αττική, θεωρώ ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση της πολιτείας. Η πολιτεία βρέθηκε εκεί αμέσως και οι αυτοψίες που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε σε καταγραφή και σε αποζημιώσεις, ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες. Και δεν είναι μόνο οι έκτακτες ενισχύσεις που αναφέρετε αλλά και οι προβλεπόμενες σε κάθε περίπτωση αποζημιώσεις για την επιδιόρθωση των κτιρίων. Προβλέπονται για παράδειγμα 1000 ευρώ το τετραγωνικό για την ανακατασκευή κατοικίας ή 500 ευρώ για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, αντίστοιχα ποσά για ανακατασκευή αποθηκών κλπ. Οι άμεσες ειδικές ενισχύσεις έχουν δοθεί ήδη και δίνονται μέρα με την ημέρα, πρώτα έξοδα, αποκατάσταση οικοσκευής, διατροφή κλπ. για όσα νοικοκυριά έχουν καταγραφεί με ζημιές».
– Αναφορικά με την κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες επιχειρησιακές και πολιτικές, ότι υπήρξαν καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα, ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ήταν απόντες,
«Δεν ξέρω τι να πω για την τακτική αυτή της μιζέριας. Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση πέρυσι δεν είχε ψηφίσει να δοθεί το μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους; Ξέρουμε πολύ καλά γιατί έγιναν αυτά με τα μπαζωμένα ρέματα προεκλογικά, όλα αυτά τα χρόνια με σκοπό τη συγκέντρωση ψήφων. Υπήρχε μια πελατειακή σχέση. Ήρθε η ώρα να μπει το νυστέρι στο κόκαλο. Όπου υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν.
Από τις 925 αυτοψίες που πραγματοποιηθήκαν, στις 733 πρέπει να υπάρξει αποζημίωση. Όσον αφορά τα χρήματα για τις αποζημιώσεις, υπάρχουν και θα δοθούν. Όπως έγινε πρόσφατα και με την αποκατάσταση του λιμανιού της Κω, με τη διεκδίκηση και την απόσπαση ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από εθνικούς πόρους θα αντιμετωπιστεί και αυτό το ζήτημα των αποζημιώσεων και ενισχύσεων. Τα δείγματα γραφής που έχουμε δώσει το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Υπάρχουν βέβαια γραφειοκρατικές διαδικασίες και για αυτό κατέβηκαν άμεσα μηχανικοί στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, ώστε να πραγματοποιηθούν γρήγορα και σωστά οι αυτοψίες».
– Όσον αφορά την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι το μέρισμα που θα δοθεί από το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης,
«Αυτό είναι ψευδές. Το πλεόνασμα αυτό προέρχεται από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί μπήκαν στην αγορά εργασίας περίπου 300.000 άνθρωποι αυτήν τη χρονιά, από χτύπημα της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Τα 400 – 450 εκατομμύρια είναι από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων και 320 εκατομμύρια από εξοικονόμηση χρημάτων που γίνεται στα Υπουργεία. Θέλω να πω ότι οι θεσμοί και το ΔΝΤ υποτιμούν την απόδοση ορισμένων μέτρων, την οποία εμείς έχουμε υπολογίσει πιο ρεαλιστικά και επιβεβαιωνόμαστε. Δεν έχει καμία λοιπόν σχέση το 1,4 δις με την αύξηση της φορολογίας, δηλαδή να παίρνουμε χρήματα από μια τσέπη για να τα δίνουμε στην άλλη.
Η πίεση στα μεσαία στρώματα υπάρχει, εφόσον αναγκαστήκαμε να δεχτούμε την αύξηση των φόρων κατά 1% του ΑΕΠ όταν υπογράψαμε αυτήν τη δύσκολη συμφωνία το 2015. Και προσπαθήσαμε να μην κατανείμουμε αυτή την αύξηση μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά και στα μεσαία στρώματα και πάνω. Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους, οι πολύ πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους έξω στους «παραδείσους» και έτσι οι μεσαίοι που πληρώνουν αναγκάστηκαν να πληρώνουν και για αυτούς. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν εμποδίζει να βγάζει κάνεις έξω τα χρήματα του αλλά αυτό δεν παύει να είναι ανήθικο».