Δημοσκοπήσεις: Κλιμάκωση της πόλωσης, πίεση για την τρίτη θέση - "Κλειδί" οι αναποφάσιστοι

Με μια διαφορά που κυμαίνεται από τις 3,5 μέχρι τις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, όπως και στις προηγούμενες.

Αν κάτι μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ότι είναι αντιθετικά τα μηνύματα ως προς το αν αυξάνεται ή μειώνεται η ψαλίδα μεταξύ των δύο μονομάχων για την πρώτη θέση, όπως επίσης και το γεγονός ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, εμφανίζεται να έχει ποσοστό που αγγίζει ή ξεπερνά το 30%.

Επίσης, σε όλες τις δημοσκοπήσεις συνεχίζεται και εντείνεται ο συνωστισμός ως προς την διεκδίκηση της τρίτης θέσης, η οποία αναδεικνύεται ιδιαίτερα πολύτιμη για δύο λόγους: πρώτον γιατί μεταξύ των διεκδικητών της συγκαταλέγεται και η Χρυσή Αυγή, και είναι προφανές σε όλους τι σημαίνει σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο το τρίτο κόμμα που θα βρεθεί σε μια θέση ρυθμιστή, έστω και τυπικά, να είναι το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα.

Δεύτερον γιατί η τρίτη θέση, με δεδομένη την μικρή πιθανότητα εξασφάλισης αυτοδυναμίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει μέχρι στιγμής από τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα καθοριστική καθώς θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος με τις θέσεις του θα επηρεάσει την όποια κυβέρνηση συνεργασίας προκύψει.

Το κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή, μέχρι στιγμής, ενώ μάχη για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Τη σημασία του έχει, επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται, σε διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά, σίγουροι για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αρκετά θετικοί, όταν τους τίθεται το ερώτημα, στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Επίσης, έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντηση σε ερώτημα μίας εκ των δημοσκοπήσεων, για το «τι φοβάται περισσότερο» ο ερωτώμενος, με το 42% να απαντά ότι φοβάται μια οικονομική περιπέτεια μετά από ανάδειξη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το 40,1% να απαντά ότι φοβάται το ενδεχόμενο συνέχισης της λιτότητας με την ανάδειξη μιας κυβέρνησης Σαμαρά, στοιχείο που αποτυπώνει ένα διχασμό στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας ως προς την επόμενη μέρα.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων δεν έχει μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, και κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 10%, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό στατιστικά. Από αυτό το ποσοστό, ένα ποσοστό που βρίσκεται κοντά στο 45% δηλώνει κεντρώο ή κεντροδεξιό, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη που θα δοθεί για την προσέλκυσή του ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς αλλά και του κέντρου θα είναι σκληρή και πιθανότατα καθοριστική και για το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, αλλά και για το ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα.

Είναι προφανές ότι με λίγες μέρες μόνο να απομένουν για την κάλπη, η πόλωση θα ενταθεί και αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν στα κόμματα που διεκδικούν την τρίτη θέση και μεταξύ τους η διαφορά δεν ξεπερνά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Χ. Αυγή και ΚΚΕ) , δηλαδή βρίσκεται σχετικά κοντά και στα όρια του στατιστικού λάθους, θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

Εκτιμάται ότι λιγότερο ευάλωτη σε αυτήν την πίεση είναι μάλλον η Χ. Α., της οποίας οι ψηφοφόροι, σε σχετικές έρευνες, εμφανίζονται να έχουν το υψηλότερο ποσοστό συσπείρωσης που αγγίζει σχεδόν το 80%, λίγο χαμηλότερα από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όμως, φλερτάρει με την εξουσία και η συσπείρωση, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, θεωρείται «φυσικό επόμενο».

Ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Pulse

Μείωση της διαφοράς κατά 0,5% ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για το Action24. Και τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν αύξηση του ποσοστού τους σε σχέση με τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Ποτάμι, με οριακή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής
ΣΥΡΙΖΑ 30% (έναντι 29% της προηγούμενης εβδομάδας)
ΝΔ 27% (έναντι 25,5%)
ΠΟΤΑΜΙ 6% (έναντι 5,5%)
ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη 5,5% (έναντι 5,5%)
ΧΑ 5,5% (έναντι 5,5%)
ΚΚΕ 4,5% (έναντι 5%)
ΑΝΕΛ 3% (έναντι 3%)
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,5% (έναντι2,5%)
Άλλο κόμμα 3,5% (έναντι 4%)
Λευκό/Άκυρο/Αποχή 4,5% (έναντι 5%)
Αναποφάσιστοι 8% (έναντι 9,5%)

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,5%, ακολουθεί η ΝΔ με 28% , το Ποτάμι με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, η ΧΑ με 6%,το ΚΚΕ με 5%, οι ΑΝΕΛ με 3%, και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%.

Metron Analysis

Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σε αντίθεση με την Pulse, καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis γι αυτή την εβδομάδα. O ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 4,6 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 35,4% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 30,8%. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Τρίτο κόμμα σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis είναι το ΠΟΤΑΜΙ με 7,1 % και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,2%, οι ΑΝΕΛ με 3,0% ενώ το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου καταγράφει ποσοστό 2,7%.

Rass

Στη δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό της εφημερίδας «Επένδυση» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 29,6% έναντι 25,8% της ΝΔ, ενώ το Ποτάμι έρχεται στην τρίτη θέση με 6,1%
Αναλυτικά τα ποσοστά της δημοσκόπησης Rass:
ΣΥΡΙΖΑ, 29,6%
ΝΔ 25,8
Ποτάμι 6,1%
ΚΚΕ 5,2%
Χρυσή Αυγή 5%
ΠΑΣΟΚ 4,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5%
ΚΙΔΗΣΟ 2,1%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός στη δημοσκόπηση Rass παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συγκεντρώνει 41,% με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγράφει 40,8% Στην ερώτηση για το ποιος είναι πιο ειλικρινής οι πολίτες απαντούν ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 34,7% έναντι του Αντώνη Σαμαρά με 25,7%

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,4%, έναντι 30,8% της Νέας Δημοκρατίας, και ακολουθούν το Ποτάμι με 7,1%, η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,7%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει ένα 6,3%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που καταγράφει την πολιτική τοποθέτηση των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 27% των αναποφάσιστων δηλώνουν κεντρώοι, το 21% δεξιοί ή κεντροδεξιοί, το 18% αριστεροί ή κεντροαριστεροί, ενώ ένα 22% απαντά «τίποτα από αυτά».

Κάπα Research

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,2%, αυξάνοντας τη διαφορά από την προηγούμενη εβδομάδα, και η ΝΔ 28,1% στις εκλογές 2015. Ακολουθούν το Ποτάμι με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,7%, οι ΑΝΕΛ με 2,7%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,7% ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,6%, λευκό/άκυρο το 2,1% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 9,6%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς από το 42,6% των ερωτηθέντων, έναντι 37,3% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Κανένας από τους δύο απαντά το 18%.

Το 61% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης Κάπα Research επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας: κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι (36,1%), αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (35,6%), κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ (30,6%), κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι (29,4%), αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (26,1%), κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (26%), κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ (22,3%).

Στο ερώτημα της δημοσκόπησης Κάπα Research «τι σας φοβίζει περισσότερο», το 42% απαντά η πιθανότητα οικονομικής περιπέτειας αν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 40,1% απαντά η συνέχιση της λιτότητας αν βγει πρώτη η ΝΔ.

Palmos Analysis

Πρώτος στην πρόθεση ψήφου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ να ανοίγει στις 6,9 μονάδες από τις 5,5 στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, για το tvxs.gr Στη νέα μέτρηση της Palmos Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,7% έναντι 21,8% που συγκεντρώνει η ΝΔ, με τον Αλέξη Τσίπρα να φλερτάρει με την αυτοδυναμία.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα:
ΣΥΡΙΖΑ 28,7%
ΝΔ 21,8%
Ποτάμι 6,8%
Χρυσή Αυγή 6,1%
ΚΚΕ 4,4%
ΠΑΣΟΚ 3%
ΑΝΕΛ 2,1%
ΛΑΟΣ 1,3%
ΚΙΔΗΣΟ 1,1%

ALCO
Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης ALCO για τις εκλογές 2015, στα έγκυρα ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ κό¬βει πρώτος το νήμα με 32,4% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 28,9%, το Ποτάμι κερδίζει οριακά την τρίτη θέση με 5,3%, ενώ επόμενο κόμμα καταγράφεται η Χρυσή Αυγή με 5,2%. Το ΚΚΕ μοιάζει να πιέζεται από το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 4,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει κι άλλες απώλειες συγκεντρώνοντας 3,7%. Εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝΕΛΛ με 2,7% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%.

Η πόλωση στην κορυφή, όπως την παρακολουθήσαμε την τελευταία εβδομάδα και παρά την εκστρατεία φόβου που εξα¬κολουθεί να εξαπολύει η Ν.Δ., φαίνεται να ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το 31,6% που κατέγραψε στη δημοσκόπηση την προηγούμενη εβδομάδα ανεβαίνει στο 32,4% (αύξηση 0,8%), ενώ η Ν.Δ. από το 28,6% φτάνει στο 28,9% (και εμφανίζει αύξηση μόλις 0,3%).